Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Πίτα με σουσάμι και ταχίνι

Υλικά για 4-6 άτομα

Για την πίτα

  • 8  φύλλα κρούστας εμπορίου
  • 400 γραμμάρια ταχίνι
  • 750 γραμμάρια σουσάμι
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλα
  • 800 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 1 κουταλιά σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό

Για το σιρόπι

  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση


Για την πίτα

Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ταχίνι με το νερό και ανακατεύετε καλά, μέχρι να λιώσει.
 
Βήμα 2
Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα την ζάχαρη, την κανέλα, το σουσάμι και τα ζεσταίνετε, ώσπου να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους, χωρίς να πάρουν βράση.
 
Βήμα 3
Κατεβάζετε αυτό το χυλό από την φωτιά και τον τοποθετείτε στο ταψί.
 
Βήμα 4
Σε ένα δεύτερο ταψί, βάζετε το υπόλοιπο σουσάμι, την ζάχαρη, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύετε, φτιάχνοντας έτσι ένα στερεό μείγμα που θα χρησιμεύσει ως γέμιση της πίτας.
 
Βήμα 5
Έπειτα, αλείφετε ένα τρίτο ταψί, με χυλό από το πρώτο ταψί και στρώνετε πάνω του μια στρώση φύλλο και από πάνω άλλη μια στρώση γέμισης, επαναλαμβάνοντας μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα σας.
 
Βήμα 6
Στο τέλος βάζετε το τελευταίο φύλλο της ζύμης πάνω από τη γέμιση και το αλείφετε με το μείγμα αυγού – νερό.
 
Βήμα 7
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Διακοσμείτε με μια φέτα πορτοκάλι.
 

Για το σιρόπι

Βήμα 1
Βράζετε τα υλικά για 7 λεπτά περίπου (από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
 
Βήμα 2
Αφαιρείτε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνετε να γίνει χλιαρό.
 
Βήμα 3
Κόβετε σε κομμάτια την πίτα και την περιχύνετε με το σιρόπι. Η πίτα πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
 
Βήμα 4
 
Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρετε.
 
 
 
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου