Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Κοτόπιτα µε τραχανά

Το κοτόπουλο με τον τραχανά δεν γίνονται μόνο ένα ωραίο πιάτο αλλά και μία πεντανόστιμη πίτα. Πλούσια σε αρώματα και πολύ χορταστική αυτή η κοτόπιτα με τραχανά μπορεί να σταθεί και ως κυρίως πιάτο.


Υλικά:



1 πακέτο παραδοσιακά φύλλα για πίτες
700γρ. φιλέτο από μπουτάκια κοτόπουλου σε κυβάκια
1 φλιτζάνι τραχανά
1½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη
1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
½ φλιτζάνι νερό ζεστό
πάπρικα γλυκιά
λίγο καρδάµωµο κοπανισµένο
1½ φλιτζάνι φέτα χοντροτριµµένη
2 αβγά
1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
αλάτι, πιπέρι
Για το άλειµµα των φύλλων
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα
2 αβγά
σουσάµι άσπρο και µαύρο (προαιρετικά)

Διαδικασία:


1.Σε ένα μεγάλο τηγάνι µε λίγο από το ελαιόλαδο σοτάρετε τα κυβάκια του κοτόπουλου µέχρι να πάρουν χρώµα και τα βγάζετε στην άκρη.


2.Προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεµµύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για 5 λεπτά. Ρίχνετε ξανά το κοτόπουλο, το καρδάµωµο και την πάπρικα και ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί στο τηγάνι για λίγο ακόµα.


3.Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε µε το κρασί. Όταν εξατµιστεί το οινόπνευµα ρίχνετε τον τραχανά και το ζεστό νερό και σιγοβράζετε µέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από τον τραχανά. Τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η γέµιση.


4.Στο µεταξύ προθερµαίνετε το φούρνο στους 180οC και λαδώνετε καλά ένα µακρόστενο ταψί. Στρώνετε τα τέσσερα πρώτα φύλλα, λαδώνοντάς τα καλά ένα ένα µε πινέλο.


5.Προσθέτετε στη γέµιση τα αβγά, τη φέτα και το µαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε οµοιόµορφα τη γέµιση πάνω από τα φύλλα και φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν από τριγύρω και τα διπλώνετα πάνω από τη γέµιση, λαδώνοντάς τα πάλι. Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνετε και µετά σουρώνετε ελαφρά έτσι ώστε να µην εξέχουν από την περιφέρεια του ταψιού.


6.Με ένα κοφτερό µαχαίρι χαράζετε την πίτα σε κοµµάτια. Χτυπάτε το γάλα µε τα αβγά και όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει από το άλειµµα και µε µια κουτάλα περιχύνετε όλη την πίτα. Πασπαλίζετε µε τα σουσάµια και ψήνετε την πίτα στον προθερµασµένο φούρνο µέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη σερβίρετε ζεστή κόβοντας σε κοµµάτια.





Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου