Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Δύσκολος

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 45’-50’

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 35’


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 ΜΕΡΙΔΕΣ






Για την μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα φρέσκο
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ.  βούτυρο
2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
160 γρ. γραβιέρα Νάξου
6 αυγά χτυπημένα
Αλάτι, πιπέρι
Για τη βάση του μουσακά:
5 πατάτες φρέσκιες κομμένες σε φαρδιές φέτες
5 κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε φαρδιές φέτες
2-3 μελιτζάνες κομμένες σε φαρδιές φέτες
100 γρ. γραβιέρα Νάξου
1 λίτρο ηλιέλαιο
2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
50 γρ.  βούτυρο
Λίγη ζάχαρη

Για τον κιμά:

500 γρ. κιμά χοιρινό
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
150 mlελαιόλαδο
1 Knorr «Σπιτικό» ζωμό βοδινού
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ξύλο κανέλας
1 ποτηράκι κρασί λευκό
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον κιμά:

Ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα τους κιμάδες, τον πελτέ ντομάτας, το ελαιόλαδο , τον «Σπιτικό» ζωμό βοδινού, το κρεμμύδι, την κανέλα, το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά μέχρι να γίνει ο κιμάς τρυφερός και να τραβήξει τα υγρά του.

Για τη βάση του μουσακά:

Σε μία φριτέζα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα λαχανικά. Όταν ετοιμαστούν τα βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι.

Για την μπεσαμέλ:

Σε μία κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το  βούτυρο μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθύνει.
Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά μέχρι η μπεσαμελ να σφίξει και να δέσει.
Στη συνέχεια, κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφού το αφήσουμε λίγο να κρυώσει συμπληρώνουμε τα χτυπημένα αυγά με τα μπαχαρικά και στο τέλος λίγη τριμμένη γραβιέρα.

Για το στήσιμο του μουσακά:

Αλείφουμε το ταψί πολύ καλά με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Φτιάχνουμε την πρώτη στρώση με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα.
Βάζουμε στο μισό ταψί πάνω από τις πατάτες τις μελιτζάνες με λίγη ζάχαρη και στο άλλο μισό τα κολοκύθια. Προσθέσουμε λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και απλώνουμε τον μαγειρεμένο κιμά πάνω από τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, στρώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ προσέχοντας να απλωθεί σε όλο το ταψί.

Τέλος, ρίχνουμε λίγο ακόμα τριμμένο τυρί για να κάνει μια ωραία κρούστα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά στους 190o C.



Tip: Για περισσότερη γεύση στην μπεσαμέλ σας, μπορείτε να προσθέσετε ένα σπιτικό ζωμό βοδινού στο γάλα.






Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου