Χρόνος προετοιμασίας : 5m
Χρόνος ψησίματος : 50m
Έτοιμο σε : 55m
Χρόνος αναμονής : 2 ώρες
Ένα γλυκό με αραβική καταγωγή που απέκτησε φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα μας ήρθε από την Πόλη, απ’ όπου και η συνταγή. Ο ιδανικός συνοδός για ένα ζουμερό σάμαλι είναι μια μπάλα από παγωτό καϊμάκι (ντοντουρμά).
Υλικά
- Για το σάμαλι
- 3½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό (ή 2 ½ φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό και 1 φλιτζάνι χονδρό)
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουτ. γλυκού μαστίχα
- 1 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- αμύγδαλα ασπρισμένα
- Για το σιρόπι
- 2½ φλιτζάνια ζάχαρη
- 2½ φλιτζάνια νερό
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζανιού ροδόνερο ή λικέρ μαστίχας
Διαδικασία
Ετοιμάζετε το σάμαλι
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το ηλιέλαιο και λιώνετε τη μαστίχα ανακατεύοντας με κουτάλι. Ανακατεύετε τη σόδα με το γιαούρτι. Όταν κρυώσει η μαστίχα την προσθέτετε στο γιαούρτι.
Βήμα 2
Ανακατεύετε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και ρίχνετε το μίγμα γιαουρτιού. Ανακατεύετε καλά τα υλικά και τα αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Στρώνετε την επιφάνειά του με σπάτουλα. Αφήνετε το γλυκό 2 ώρες περίπου για να φουσκώσει το σιμιγδάλι και μετά το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20 λεπτά.
Βήμα 3
Το βγάζετε από το φούρνο, το χαράζετε σε κομμάτια και μπήγετε στη μέση κάθε κομματιού από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Ετοιμάζετε το σιρόπι
Βήμα 1
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για 5 λεπτά. Προσθέτετε το ροδόνερο ή το λικέρ. Όταν ψηθεί το γλυκό, το βγάζετε από το φούρνο και αλείφετε την επιφάνειά του με ζεστό, λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας πινέλο.
Βήμα 2
Περιχύνετε το γλυκό με το καυτό σιρόπι, ρίχνοντάς το κουταλιά-κουταλιά. Όταν απορροφηθεί το σιρόπι και κρυώσει το σάμαλι εντελώς, το σκεπάζετε για να μη στεγνώσει.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου