Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Βιολογικά Προϊόντα

Τα βιολογικά προϊόντα είναι μια συνήθεια που εμφανίστηκε στο τραπέζι μας τα τελευταία χρόνια και κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα. Είναι κυρίως, αλλά όχι μόνο, αγροτικά προϊόντα που
η παραγωγή τους στηρίχθηκε αποκλειστικά σε φυσικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκαν μόνο εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης των «εισβολέων» και καθόλου χημικά ή συνθετικά φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ ζιζανιοκτόνα. Επίσης όσον αφορά στην κτηνοτροφία βασικός κανόνας είναι η ελεύθερη και ελεγμένη βόσκηση.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πολύ πιο υγιεινά, καθώς δεν αναπτύχθηκαν με παρεμβάσεις που είναι έξω από την φύση τους, όπως ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, βιταμίνες ή αντιβιοτικά. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν ανώτερη διατροφική αξία και είναι πιο γευστικά και μυρωδάτα.

Τέλος, καλλιεργούνται με μεθόδους που είναι οικολογικές, κάτι πολύ σημαντικό στις μέρες μας που τα αποθέματα νερού εξαντλούνται, και τα εδάφη γίνονται όλο και πιο άγονα .

Βέβαια όταν αγοράζουμε βιολογικά προϊόντα, πρέπει να είμαστε σίγουροι όχι μόνο για την ποιότητά τους αλλά και για τον τρόπο και τον τόπο που καλλιεργήθηκαν.

Γι‘ αυτό υπάρχουν ανεξάρτητοι φορείς, διαπιστευμένοι από το κράτος, που ελέγχουν σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας κ της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων ότι αυτά παράχθηκαν με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε να είναι βιολογικά. Εάν όλα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, τότε πιστοποιούνται από τους φορείς αυτούς κάτι που αναγνωρίζεται και στην συσκευασία.

Η λεπτομερής αυτή σειρά ελέγχων εγγυάται ότι τα προϊόντα που θα αγοράσουμε είναι απολύτως αγνά.

Εξάλλου, το ελεγκτικό αυτό σύστημα εφαρμόζεται παγκοσμίως και, για την σωστή του υλοποίηση, παρεμβαίνουν φορείς και εκτός της Ελληνικής επικράτειας.

Εκτός από Λαχανικά, Φρούτα και Κρέας, τα βιολογικά προϊόντα καλύπτουν πια μια ποικιλία από προϊόντα καθημερινής χρήσης όπως Ψωμί και προϊόντα Αρτοποιείου, Γαλακτοκομικά προϊόντα και Χυμούς, Μπύρες και Αλκοολούχα ποτά, Λάδια, Μεταποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζια, έτοιμα φαγητά κ.λπ.), Παιδικές τροφές, Καλλυντικά, Χαρτικά, κ.α.




Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου