Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Παέγια Θαλασσινών

Βαθμός δυσκολίας: 2

Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά (7 λεπτά αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη ψίχα γαρίδας )

Χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες




1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κρεμμυδάκι (για στιφάδο) ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας
600 ml νερό
μια πρέζα σαφράν
175 γρ. ρύζι για πιλάφι
100 ml λευκό κρασί
20-30 κυδώνια ή μύδια
8-10 γαρίδες φρέσκιες ή κατεψυγμένες ή ψίχα από γαρίδα
2 καλαμάρια καθαρισμένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
μια πρέζα γλυκιά πάπρικα
1 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σωταριστούν σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τα συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό αφαιρούμε τη φυσική υγρασία που έχουν τα λαχανικά και αφήνουμε τα λαχανικά να βγάλουν τη φυσική γλυκύτητα που έχουν.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 600ml νερό. Όταν το νερό ζεσταθεί, διαλύουμε σε αυτό 1 μερίδα Σπιτικό Ζωμό Κότας Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο ζωμό το σαφράν.

Προσθέτουμε το ρύζι για πιλάφι στο τηγάνι με τα μαλακωμένα κρεμμυδάκια και με το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το λευκό κρασί στο ρύζι, το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό ανακατεύοντας ταυτοχρόνως συνέχεια το ρύζι . Αφού δούμε ότι το ρύζι έχει απορροφήσει το ζωμό, προσθέτουμε και άλλο ζωμό πάντα ανακατεύοντας συνεχώς. 

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε λίγο έξτρα ζεστό νερό, αν νομίζετε ότι το ρύζι το χρειάζεται. Προτιμώ να προσθέτω και άλλο ζωμό αφού δω ότι πρώτα το ρύζι έχει απορροφήσει τον προηγούμενο. Με αυτό τον τρόπο, το ρύζι αποκτά εντονότερη γεύση. 

Αφού το ρύζι έχει μαγειρευτεί για 15 λεπτά, προσθέτουμε τα κυδώνια και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν. Κουνάμε συνέχεια το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν τα κυδώνια. 

Όσα κυδώνια δεν ανοίγουν, βγάλτε τα. Αν δεν έχετε κυδώνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αχιβάδες ή μύδια.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις γαρίδες και τα καλαμάρια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένη ψίχα γαρίδας ή φρέσκια γαρίδα ή ακόμα και μη καθαρισμένη κατεψυγμένη γαρίδα. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια γαρίδα ή μη καθαρισμένη κατεψυγμένη γαρίδα, χρειάζεται πριν τη ρίξουμε στο ρύζι να την καθαρίσουμε. 

Είναι πολύ εύκολο. Κρατάμε το κεφάλι και την ουρά της γαρίδας και καθαρίζουμε το εξωτερικό περίβλημα της ράχης και των ποδιών. Στη συνέχεια, χαράζουμε ελαφρά την καθαρισμένη ράχη και με μια οδοντογλυφίδα τραβάμε και αφαιρούμε το εντεράκι της γαρίδας. Επίσης, κόβουμε τις κεραίες της. Προσωπικά προτιμώ τις φρέσκιες ή ολόκληρες κατεψυγμένες γαρίδες. 

Το ίδιο ισχύει και για το καλαμάρι. Πλένουμε καλά το κατεψυγμένο καλαμάρι και το κόβουμε σε ροδέλες πριν το ρίξουμε στο ρύζι. Ρίχνουμε μια πρέζα γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε καλά το ρύζι. Ανακατεύουμε σε ζεστή εστία τις γαρίδες και τα καλαμάρια έως ότου έχουν μαγειρευτεί καλά. Αυτό θα μας πάρει περίπου 2-3 λεπτά ίσως και παραπάνω. Γαρνίρετε το ριζότο σας με μαϊντανό και σερβίρετε το αμέσως. Μια δροσερή πράσινη σαλάτα είναι το ιδανικό συνοδευτικό. Καλή σας απόλαυση!



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου