Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Μπολονέζ

Χρόνος προετοιμασίας: 20λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 60-90λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: 1

Υλικά για 4-6 άτομα





1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κλωναράκι σέλινο
2 καρότα
5 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
Λίγα κλωναράκια θυμαριού
2 κουταλιές της σούπας πελτέ τομάτας
350ml κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
2 μερίδες  Ζωμός Βοδινού
1 Σπιτική Τομάτα απο τον Τρίφτη



Εκτέλεση

Ψιλοκόψτε το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο, όσο το δυνατό σε μικρότερα κομματάκια. Όσο περισσότερο τα ψιλοκόβουμε, τόσο πιο εύκολα θα περάσει η γεύση τους στη σάλτσα. Όταν η μητέρα μου μαγείρευε αυτή τη συνταγή, άλεθε μαζί το σκόρδο, το σέλινο, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τον κιμά.

Πάρτε τις σκελίδες του σκόρδου, «σπάστε» το σκόρδο με το πίσω μέρος του μαχαιριού σας και στη συνέχεια κόψτε τις σκελίδες σε λεπτά κομμάτια. Αφού τις κόψετε, προσθέστε λίγο αλάτι. Χρησιμοποιώντας τη λάμα του μαχαιριού σας προσπαθήστε να λιώσετε τα κομματάκια σκόρδου. Το αλάτι βοηθά ώστε το λιωμένο σκόρδο να πάρει μια λεία υφή.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιολάδου. 

Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, το λιωμένο σκόρδο και το κρεμμύδι. Μαγειρεύοντας τα λαχανικά μας σε χαμηλή φωτιά, επιτρέπουμε στο καρότο να «βγάλει» τη φυσική γλυκύτητα του. 

Προσθέστε τον κιμά και αφήστε το να μαγειρευτεί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Αν ο κιμάς βγάλει πολύ λίπος την ώρα που μαγειρεύεται, μπορείτε να πετάξετε το περιττό λίπος. Στην Ιταλία, ο κιμάς που χρησιμοποιούν για να μαγειρέψουν την μπολονέζ είναι μισός χοιρινός και μισό μοσχαρίσιος. Στη συνταγή μου χρησιμοποιώ μόνο μοσχαρίσιο.

Ανακατεύστε καλά τον κιμά ώστε να διαλυθούν καλά όλα τα κομματάκια του και να αποκτήσει μια απαλή υφή.

Ρίξτε τον πελτέ τομάτας  και ανακατεύεστε καλά. Προσθέστε το κόκκινο κρασί (αυτό είναι προαιρετικό) και ανακατεύστε τον κιμά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Στη συνέχεια, προσθέστε το νερό και 1 μερίδα Σπιτικό Ζωμό Βοδινού και ανακατεύεστε.
Προσθέστε Σπιτική Τομάτα απο τον Τρίφτη και ανακατέψτε καλά.
Αφήστε τον κιμά να μαγειρευτεί και προσθέσετε μερικά φύλλα δάφνης και μερικά κλωναράκια θυμαριού. Δοκιμάστε τον κιμά να δείτε αν έχει καρυκευτεί καλά, και προσθέστε μία ακόμα μερίδα Σπιτικού Ζωμού Βοδινό, εάν χρειάζεται.

Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 1 ½ -2 ώρες αφού έχετε κλείσει την κατσαρόλα με το καπάκι.

Μόλις η σάλτσα γίνει, πετάξτε τα φύλλα θυμαριού και του δάφνης. Έχουν βγάλει πια τη γεύση τους και δεν χρειάζονται πλέον. Η σάλτσα μπολονέζ σας είναι τώρα έτοιμη να την απολαύσετε





Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου