Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΛΤΣΟΝΕ


ΥΛΙΚΑΓια την ζύμη
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές λάδι
260-280 ml νερό
Για την γέμιση
κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας
500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
10 φέτες ζαμπόν σε καρεδάκια
1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες
μανιτάρια σε φέτες



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Ετοιμάζουμε την ζύμη.
Βάζουμε σε λεκανίτσα το αλεύρι με την μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Η μαγιά δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το αλάτι, γιατί τότε η ζύμη μας δεν θα μας φουσκώσει σωστά.
Προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι.
Κατόπιν ξεκινάμε σιγά σιγά να προσθέτουμε το νερό, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ισως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο νεράκι, το ζητούμενο είναι μια ζύμη εύπλαστη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας.
Ζυμώνουμε 4-5 λεπτά και μετά κάνουμε την ζύμη μας μια μπάλα και την αφήνουμε το λιγότερο μια ώρα σκεπασμένη, σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.

Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε κάθε ένα από αυτά με τον πλάστη σε φύλλο στρογγυλό, όχι πολύ χοντρό.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια μια καλή ποσότητα σάλτσας.
Μπορείτε να απλώσετε κέτσαπ, ή μια νόστιμη απλή σάλτσα ντομάτας που θα φτιάξετε με φρέσκιες ντοματούλες αποφλοιωμένες και περασμένες στο μούλτι, σκορδάκι, ελαιόλαδο, λίγη ζαχαρίτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
Μοιράζουμε την γέμιση σε κάθε φύλλο, να καλύψει το ένα ημικύκλιο.
Σηκώνουμε το υπόλοιπο μισό φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση.
Πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι να κλείσουν καλά.
Μεταφέρουμε το καλτσόνε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Χαράσσουμε την επιφάνεια ελαφρά με ένα μαχαίρι σε 2-3 σημεία για να μην μας ανοίξει στο ψήσιμο.
Αλείφουμε με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη, ανάλογα με τον φούρνο μας.
ΠΡΟΣΟΧΗ, το καλτσόνε δεν θέλει αέρα στο ψήσιμο, θέλει αντιστάσεις και ψήσιμο στην τελευταία σκάλα. 
Αν ακολουθήσετε σωστά όλα τα μικροτιπάκια που αναφέρω, θα απολαύσετε υπέροχα καλτσόνε!

Ιδέες για την γέμιση:
Η γέμιση όπως είπα και παραπάνω είναι θέμα γούστου.
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε όποια υλικά θέλετε, προκειμένου το καλτσόνε σας να έχει γεύση πίτσας.
Για να δούμε όμως με τι άλλο μπορούμε να τα γεμίσουμε.
- Κιμά που μας περίσσεψε από μακαρόνια, στον οποίον θα προσθέσουμε τριμμένη φέτα και διάφορα κίτρινα τυριά.
- Κοτόπουλο σε λωρίδες που το έχουμε ψήσει για μισή ωρίτσα, μανιτάρια, μπέικον ψιλοκομμένο, πιπεριές.
- διάφορα λαχανικά που μας περίσσεψαν από μπριάμ, τουρλού κλπ, αναμεμειγμένα με διάφορα τυριά.
- ένα ελληνικό καλτσόνε γεμισμένο με κυβάκια ντομάτας, φέτα, ελιές, κρεμμυδάκια, ρίγανη.
- λουκάνικο πολύ ψιλοκομμένο, πιπεριές, κρεμμύδια, και τριμμένη μοτσαρέλα.
Χρησιμοποιείστε τα αγαπημένα σας υλικά, αρωματίστε τα με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, πάπρικα, κλπ) και απολαύστε υπέροχο σπιτικό καλτσόνε!



http://syntageskardias.blogspot.com/2011/10/blog-post_03.html
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου