ΥΛΙΚΑ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό
2,5 κούπες τσαγιού γάλα χλιαρό
2 φακ. ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
μισό φλ. τσαγιού λάδι (ελαιόλαδο)
1 κ.σ. αλάτι
1 αυγό
extra:1 κρόκο αυγού διαλυμένο με μία κ.σ. νεράκι (για την επικάλυψη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό λεκανάκι βάζουμε, το μισό φλ. τσαγιού από το γάλα, την ζάχαρη, την μαγιά και 4 κ.σ. από το αλεύρι μας (κάνουμε ένα προζυμάκι).
Τα ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και αφήνουμε για 20 λεπτάκια.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτάκια και έχει φουσκώσει το προζυμάκι μας, βάζουμε σε μια λεκάνι, το αλεύρι, κάνουμε στο κέντρο μια τρύπα και εκεί βάζουμε το προζύμι, το λάδι, το αλάτι, το αυγό και το υπόλοιπο γάλα (2 φλ. τσαγιού).
Zυμώνουμε να γίνει μια ωραία μαλακή, εύπλαστη & αφράτη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει η ζύμη μας την χωρίζουμε σε 3 ισομεγέθη μπαλάκια.
Παίρνουμε το ένα και με έναν πλάστη ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο, όχι πολύ παχύ (περίπου μισό εκατοστό) και φτιάχνουμε με ένα μαχαιράκι τρίγωνα (όπως στην επόμενη φωτογραφία)
Τώρα αρχίζουμε να τυλίγουμε τα κρουασάν μας από την φαρδιά πλευρά.
Μόλις το τυλίξουμε, ελαφρά με τα χέρια το κάνουμε μισοφέγγαρο και το κρουσανάκι μας είναι έτοιμο (συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα).
Αφού τα έχουμε φτιάξει όλα (και τα έχουμε τοποθετήσει σε ταψάκια με χαρτί ψησίματος)τα αφήνουμε για 20 λεπτάκια να ''ξεκουραστούν''.
Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (διαλυμένος με 1 κ.σ. νεράκι).
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς (επειδή βγήκαν 2 ταψάκια, τα έψησα με αντιστάσεις και αέρα).
Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα βάζουμε επάνω σε σχαρίτσες για να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν ελαφρά παίρνουμε ένα μαχαιράκι κοφτερό, τα κόβουμε οριζοντίως και γεμίζουμε με τυράκι έμενταλ (2-3, χιχιχιχι έτσι για την μυρωδιά) και 2-3 με μερέντα :P
Τα τρώμε με μεγάαααλη ευχαρίστηση χεχεχεχεχε και αν υπάρχει κενό στο στομάχι μας συνεχίζουμε χαχαχαχαχα
(βγαίνουν περίπου 22 κομμάτια).
http://lilasteratessyntages.blogspot.com/2010/04/blog-post_08.html
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου