για τη ζύμη
1 ποτήρι γιαούρτι
1 ποτήρι βούτυρο λυωμένο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 1/2 κ.γλ. μπέικιν
2 αβγά
1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
2 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
για τη γέμιση
350 γρ. τυρί φέτα τριμμένη στον τρίφτη
150 γρ. γραβιέρα Κρήτης
1-2 αβγά (προαιρετικά)
100 γρ. γιαούρτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα μπαχάρι (προαιρετικά)
για το αβγούλωμα
1 αβγό
λίγο αλάτι
1-2 κ.σ. νερό ή γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο.
Χτυπούμε για λίγο, με τον αβγοδάρτη, το λιωμένο βούτυρο με τα αβγά.
Προσθέτουμε στη λεκανίτσα με το αλεύρι, το μπέικιν, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την τριμμένη γραβιέρα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα, περίπου.
Ανοίγουμε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και με ένα κουπ-πάτ κόβουμε στρογγυλούς δίσκους.
Βάζουμε
σε κάθε έναν από τους δίσκους, μια κουταλιά του γλυκού γέμιση τυριού
και κλείνουμε το τυροπιτάκι σε μισοφέγγαρο, βρέχοντας την άκρη του με
λίγο νερό για να κολλήσουν οι άκρες.
Τέλος του κάνουμε σχέδια στην άκρη με ένα μικρό πηρούνι για να είναι εμφανίσιμο.
Αφού
τελειώσουμε τα τυροπιτάκια, τα αλείφουμε με το μίγμα από το αβγό με το
νερό ή το γάλα και το αλάτι και τα βάζουμε στο φούρνο, για 15-25 λεπτά,
ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο, έως ότου ροδοκοκκινήσουν.
TIPS
* Μπορούμε αντί για γιαούρτι να βάλουμε στη ζύμη αλλά και στη γέμιση γάλα. Τότε η ζύμη γίνεται πιο μαλακιά αντί για τραγανή.
* Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε τη γέμιση χωρίς αβγά, χωρίς να χάσουν την συνεκτικότητά τους.
* Τέλος, μπορούμε να φτιάξουμε τα τυροπιτάκια με το ειδικό εργαλείο-φόρμα που φαίνεται στην φωτογραφία.
http://tantekiki.blogspot.com/2011/06/blog-post_11.html
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου