Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Παστίτσιο για χορτοφάγους

Υλικά για 4-6 άτομα
  2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 λάχανο
1 μαρούλι
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι νερού πλιγούρι


½ ματσάκι άνηθο
1 ½ ποτήρι ζεστό νερό
2-3 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
2 ποτήρια νερό
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 συσκευασία μακαρόνια για παστίτσιο
λίγο κύμινο
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση

 
Καθαρίζουμε το λάχανο και το μαρούλι και αφαιρούμε το κοτσάνι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και όταν αρχίσει και βράζει, ρίχνουμε μέσα το λάχανο μαζί με το μαρούλι και το ζεματάμε για λίγα λεπτά. Ταυτόχρονα σε αλατισμένο νερό βράζουμε για 10 λεπτά τα μακαρόνια.
Μόλις ζεματιστεί το λάχανο με το μαρούλι, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι. Το αφήνουμε ώστε να μουσκέψει καλά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Το ίδιο κάνουμε και με τα φρέσκα κρεμμύδια και τον άνηθο. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Πλένουμε τις ντομάτες, τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα στο ζεστό λάδι το ζεματιστό μαρούλι, ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμύδια, τον άνηθο και τα σοτάρουμε. Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε το πλιγούρι, το τριμμένο καρότο και την ντομάτα. Τα αφήνουμε να ψηθούν για 2-3 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά, δηλαδή λίγο κύμινο και λίγο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν. Περιμένουμε μέχρι να πιουν όλα τα υγρά. Τότε η γέμιση είναι έτοιμη.
Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια από τα φύλλα του ζεματισμένου λάχανου και τα αλατίζουμε με ελάχιστο αλάτι. Στη συνέχεια απλώνουμε τα φύλλα σε ένα ορθογώνιο ταψί μήκους 45 εκατοστών.
Στρώνουμε δημιουργώντας δύο σειρές από φύλλα. Από πάνω ρίχνουμε την πρώτη στρώση από μακαρόνια και μετά πάνω από τα μακαρόνια δημιουργούμε μια στρώση με τη γέμιση από το μαρούλι.
Πάνω από τη γέμιση βάζουμε άλλη μια σειρά φύλλα και από πάνω ρίχνουμε την δεύτερη στρώση από τα μακαρόνι και ξανά γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε με την ίδια σειρά μέχρι να γεμίσει το ταψί. Η τελευταία στρώση είναι φύλλα λάχανου. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Ρίχνουμε στο ταψί ένα ποτήρι νερό και τρεις κουταλιές της σούπας λάδι.

Βάζουμε το παστίτσιο στο φούρνο να ψηθεί στους 180 βαθμούς για 75 λεπτά. 

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου