Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Γιαννιώτικη γαλατόπιτα


Μερίδες : 18-20
Χρόνος προετοιμασίας : 15m
Χρόνος ψησίματος : 55m
Έτοιμο σε : 1:10 h


Ένα παραδοσιακό γλυκό με γεμάτη γεύση…


 




Υλικά

  • 2 λίτρα γάλα
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 6 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 καψουλάκι βανίλια
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 3 κουτ. σούπας κανέλλα ανακατεμένη με 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ζεσταίνετε το γάλα σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτετε το σιμιγδάλι σιγά σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Όταν πήξει το μίγμα το κατεβάζετε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο.

Βήμα 2

Χτυπάτε 4 αβγά με τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές σούπας βούτυρο μέχρι να γίνουν αφράτα, και προσθέτετε τη βανίλια. Προσθέτετε το μίγμα στο σιμιγδάλι, τμηματικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία, πηχτή κρέμα. Ξαναβάζετε την κρέμα σε σιγανή φωτιά και την ανακατεύετε μέχρι να πήξει καλά.

Βήμα 3

Βουτυρώνετε ένα στενόμακρο ταψί και στρώνετε δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνετε ένα τρίτο φύλλο, το αλείφετε με βούτυρο και το πασπαλίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και κανέλλα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα,

Βήμα 4

Στρώνετε πάνω στα φύλλα την κρέμα και γυρίζετε τις άκρες που εξέχουν προς τα μέσα. Χτυπάτε τα άλλα 2 αβγά και περιχύνετε από πάνω την κρέμα. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από πάνω.





Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου