- 12 φύλλα κρούστας
- 200 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη
- 100 γρ. σουσάμι
- 1 κουτ. σούπας κοφτή τριμμένη κανέλλα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ¾ φλ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο
- Χυμό από ένα μέτριο πορτοκάλι
- 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλ. τσαγιού νερό
- Χυμό από μισό λεμόνι
Ανακατεύω σ’ ένα μπωλ όλα τα στερεά υλικά (καρύδι, σουσάμι, κανέλλα, ζάχαρη).
Βουτυρώνω ελαφρά μία φόρμα με κούμπωμα, παίρνω τα 6 φύλλα, τα σουρώνω ένα-ένα και τα βάζω γύρω στη φόρμα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ραντίζω τα φύλλα με λίγο βούτυρο και τα βάζω στο φούρνο στους 180 βαθμούς, να πάρουν λίγο χρώμα.
Βγάζω από το φούρνο και πασπαλίζω με τα μισά υλικά τα φύλλα μου, προσέχοντας να μπουν στις πτυχές των φύλλων.
Από πάνω βάζω τα υπόλοιπα 6 φύλλα, κατά τον ίδιο τρόπο, βουτυρώνοντας πάλι.
Πασπαλίζω με το υπόλοιπο μίγμα και περιχύνω την επιφάνεια με τον χυμό πορτοκαλιού.
Τοποθετώ πάλι στον φούρνο και ψήνω μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια.
Εν τω μεταξύ έχω έτοιμο το σιρόπι μου, που έχω βράσει για 5 λεπτά.
Βγάζω τον μπακλαβά από τον φούρνο και όπως είναι μέσα στην φόρμα, ρίχνω το σιρόπι, τον αφήνω να πιει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.
Ανοίγω το κούμπωμα της φόρμας και προσεκτικά βγάζω σε πιατέλα τον μπακλαβά, χωρίς να τον γυρίσω ανάποδα, θέλουμε να βγει από κάτω προς τα πάνω.
Ο μπακλαβάς «στεφάνι» είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε, σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό.
http://www.aromadafnis.gr/?p=643
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου