Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

 Υλικά για 4 άτομα

  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 150 γρ. κομματάκια από διάφορα φρουί γλασέ
  • 5 δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 150 ml κονιάκ
  • 5 αβγά
  • 250 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελάδος
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
  • 18 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Βάζετε σε ένα μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να μουλιάσουν, ιδανικά για ένα βράδυ.
 
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το μίγμα από τις σταφίδες με το κονιάκ, με τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
 
Βήμα 3
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύετε την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
 
Βήμα 4
Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το φτερό μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
Βήμα 5
Προσθέτετε τα αβγά ένα προς ένα και αφού αφομοιωθούν στο μίγμα συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σταδιακά το γάλα.
 
Βήμα 6
Βάζετε στο μίξερ και το μίγμα των αλεύρων και συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ακόμα.
 
Βήμα 7
Τέλος προσθέτετε το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων με το κονιάκ.
 
Βήμα 8
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία μεγάλη ή δύο μεσαίες ημισφαιρικές (μπομπέ) φόρμες και βάζετε μέσα το μίγμα. Καλύπτετε την επιφάνεια της φόρμας με μεβράνη 2 φορές.
 
Βήμα 9
Ψήνετε σε μεγάλη κατσαρόλα (μπεν-μαρί) σε μεσαία προς δυνατή φωτιά, διατηρώντας τη στάθμη του νερού στα ¾ της φόρμας, για περίπου 4 ώρες.
 
Βήμα 10
Αφού δοκιμάσετε με το μαχαίρι ότι η πουτίγκα έχει ψηθεί, την αφήνετε για λίγο εκτός κατσαρόλας και έπειτα ξεφορμάρετε.
 
Βήμα 11
Σερβίρετε τη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα σε μια πιατέλα και μόλις κρυώσει πασπαλίζετε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη.
 
 
 
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου