- 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. γιαούρτι
- 180 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- ½ ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
- ½ φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
Για το γλάσο
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 ασπράδι αβγού
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Βήμα 1
Χτυπάτε αρχικά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
Βήμα 2
Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών έναν-έναν, το
κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανίλιες,
συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 3
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και το αναμειγνύετε με το μπέικιν πάουντερ.
Βήμα 4
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να
ρίχνετε το αλεύρι σε δόσεις, εναλλάξ με το γιαούρτι, μέχρι να γίνουν
ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 5
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και χτυπάτε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
Βήμα 6
Αρχίζετε να προσθέτετε τη μαρέγκα στο αρχικό μίγμα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθεί.
Βήμα 7
Αδειάζετε το μίγμα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο,
αλευρωμένο ελαφρά και τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο το φλουρί, τυλιγμένο
σε αλουμινόχαρτο.
Βήμα 8
Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους
180°C για 60 λεπτά περίπου. Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας
και αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
Βήμα 9
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και μετά από λίγο την ξεφορμάρετε σε σχάρα και την αφήνετε να κρυώσει.
Για το γλάσο
Βήμα 1
Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και αρχίζετε να
προσθέτετε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη σε δόσεις μέχρι να πάρετε ένα
πηχτό γλάσο, με το οποίο διακοσμείτε αμέσως τη βασιλόπιτα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου