Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Βασιλόπιτα με γλάσο βανίλιας

 Υλικά για 6 άτομα

  • 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 180 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • ½ ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
  • ½ φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες

Για το γλάσο

  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Βήμα 1
Χτυπάτε αρχικά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
 
Βήμα 2
Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών έναν-έναν, το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
 
Βήμα 3
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και το αναμειγνύετε με το μπέικιν πάουντερ.
 
Βήμα 4
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να ρίχνετε το αλεύρι σε δόσεις, εναλλάξ με το γιαούρτι, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
 
Βήμα 5
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και χτυπάτε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
 
Βήμα 6
Αρχίζετε να προσθέτετε τη μαρέγκα στο αρχικό μίγμα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθεί.
 
Βήμα 7
Αδειάζετε το μίγμα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο, αλευρωμένο ελαφρά και τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
 
Βήμα 8
Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά περίπου. Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας και αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
 
Βήμα 9
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και μετά από λίγο την ξεφορμάρετε σε σχάρα και την αφήνετε να κρυώσει.

Για το γλάσο

Βήμα 1
Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και αρχίζετε να προσθέτετε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη σε δόσεις μέχρι να πάρετε ένα πηχτό γλάσο, με το οποίο διακοσμείτε αμέσως τη βασιλόπιτα.
 
 
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου