Υλικά για 4-6 άτομα
Για το αγριογούρουνο
- 2 κιλά αγριογούρουνο κομμένο σε μερίδες
- 15 κόκκοι μαύρο πιπέρι
- 1 καρότο κομμένο σε κύβους
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο ξηρό κόκκινο κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 λίτρα νερό ή ζωμός κότας
- 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμμένο
- 2 κλωνάρια φρέσκου δενδρολίβανου
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ
- 2 κιλά πατάτες
- 500 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για το αγριογούρουνο
Βήμα 1
Κόβετε το αγριογούρουνο σε μερίδες ή ζητάτε από το χασάπη να το κόψει.
Βήμα 2
Για το φαγητό αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε την
προεργασία μια με δύο ημέρες πριν, καθώς το αγριογούρουνο για να πάρει
γεύση πρέπει να μείνει στο ψυγείο μέσα στο κρασί και τα λαχανικά για
κάποιες ώρες, οπότε υπολογίστε πότε πρέπει να αγοράσετε τα υλικά και
πότε θέλετε να το μαγειρέψετε.
Βήμα 3
Αφού το καθαρίσετε, βάζετε το αγριογούρουνο σε μια λεκάνη μαζί με το κόκκινο κρασί.
Βήμα 4
Προσθέτετε το καρότο, το πράσο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φρέσκο θυμάρι, το δενδρολίβανο, το πιπέρι και το ξύλο κανέλας.Βήμα 5
Περιχύνετε με ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά το κρέας με τα λαχανικά και τα μυρωδικά.
Βήμα 6
Καλύπτετε τη λεκάνη με το καπάκι της ή με μια
πλαστική μεμβράνη(μπορείτε αντί για λεκάνη να χρησιμοποιήσετε πλαστικό
μπολ) και αφήνετε το αγριογούρουνο μέσα στο κρασί, με τα λαχανικά και τα
μυρωδικά για μια νύχτα τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα για 24 με 30 ώρες.
Βήμα 7
Όταν βγάλετε το αγριογούρουνο από τη λεκάνη, σουρώνετε το κρέας και κρατάτε το ζουμί.
Βήμα 8
Βάζετε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και περιμένετε να ζεσταθεί.
Βήμα 9
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα το αγριογούρουνο και το σοτάρετε σε δυνατή φωτιά.
Βήμα 10
Το γυρνάτε με ένα πιρούνι και προσέχετε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βήμα 11
Στη συνέχεια βγάζετε το αγριογούρουνο από την
κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί
κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι.
Βήμα 12
Αλευρώνετε το αγριογούρουνο και το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα.
Βήμα 13
Σβήνετε με τη μαρινάδα από το κρέας που έχετε κρατήσει.
Βήμα 14
Μόλις τα υγρά ελαττωθούν στο μισό, ρίχνετε στην κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό για να συνεχιστεί το βράσιμο του αγριογούρουνου.
Βήμα 15
Ενώ το κρέας βράζει, ρίχνετε σε ένα τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 6-7 λεπτά.
Βήμα 16
Μόλις μαλακώσουν, τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το αγριογούρουνο και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Βήμα 17
Καλύπτετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε το αγριογούρουνο να σιγοβράζει για 2 ½ ώρες ώστε να μαλακώσει.
Βήμα 18
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ελέγχετε το αλατοπίπερο και αν κρίνετε ότι χρειάζεται, αλατοπιπερώνετε ξανά.
Για τον πουρέ
Βήμα 1
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις πλένετε και τις κόβετε σε μεγάλους κύβους.
Βήμα 2
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο γάλα, ανοίγετε τη φωτιά και περιμένετε να ζεσταθεί.
Βήμα 3
Μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε μέσα τους κύβους πατάτας και τους βράζετε.
Βήμα 4
Μόλις βράσουν οι πατάτες, μεταφέρετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον κάδο του μίξερ.
Βήμα 5
Προσθέτετε το βούτυρο και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 6
Χτυπάτε με το σύρμα και ο πουρές σας είναι έτοιμος.
Βήμα 7
Σερβίρετε το αγριογούρουνο με τον πουρέ όσο ακόμα είναι ζεστός.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου