Για τη ζύμη
- 1/2 κούπα βούτυρο
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 3 αυγά, χωρισμένα
- 3/4 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
- 2 κούπες ινδική καρύδα τριμμένη
- 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα
- 1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή 1 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας
Για το σιρόπι
- 1 κούπα νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 λεμόνι χυμός
Για τη γαρνιτούρα
- μερικά ωμά αμύγδαλα ή ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Βήμα 1
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Βήμα 2
Κατόπιν ρίχνετε τους κρόκους των αυγών έναν- έναν και
προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι μαζί με το ινδοκάρυδο κρατώντας στην
άκρη το 1/4 της κούπας από το σιμιγδάλι.
Βήμα 3
Στο μπλέντερ θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα.
Βήμα 4
Έπειτα βάζετε το μπέικιν πάουντερ και τα κομματιασμένα αμύγδαλα. Σε άλλο μπολ χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Βήμα 5
Ενώνετε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα και στο τέλος ρίχνετε τη βανίλια.
Βήμα 6
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο
ταψί. Αδειάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους
175 βαθμούς για μισή ώρα.
Βήμα 7
Μόλις ψηθεί το γλυκό, σβήνετε το φούρνο, βγάζετε το γλυκό και με ένα μαχαίρι, χαράζετε τα τοιχώματα και κόβετε σε κομμάτια.
Βήμα 8
Ξαναβάζετε στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό και ετοιμάζετε το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βήμα 1
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε με μια
ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο
σιρόπι.
Βήμα 2
Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.
Βήμα 3
Σιροπιάζετε το σάμαλι, διακοσμείτε από πάνω με ένα
αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβετε το φούρνο πάλι στους 175 βαθμούς και
ψήνετε για άλλα 8 λεπτά.
Βήμα 4
Σερβίρετε προαιρετικά με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου