Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Σάμαλι με ινδοκάρυδο

 Υλικά για 6-8 άτομα

Για τη ζύμη

  • 1/2 κούπα βούτυρο
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3  αυγά, χωρισμένα
  • 3/4 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
  • 2 κούπες ινδική καρύδα τριμμένη
  • 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κούπα ωμά αμύγδαλα
  • 1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή 1 κουταλιά του γλυκού εσάνς βανίλιας

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1  λεμόνι χυμός

Για τη γαρνιτούρα

  • μερικά ωμά αμύγδαλα ή ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση


Για τη ζύμη


Βήμα 1
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

Βήμα 2
Κατόπιν ρίχνετε τους κρόκους των αυγών έναν- έναν και προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι μαζί με το ινδοκάρυδο κρατώντας στην άκρη το 1/4 της κούπας από το σιμιγδάλι.

Βήμα 3
Στο μπλέντερ θρυμματίζετε σε χοντρά κομμάτια τα αμύγδαλα.

Βήμα 4
Έπειτα βάζετε το μπέικιν πάουντερ και τα κομματιασμένα αμύγδαλα. Σε άλλο μπολ  χτυπάτε ξεχωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Βήμα 5
Ενώνετε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα και στο τέλος ρίχνετε τη βανίλια.

Βήμα 6
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Αδειάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για μισή ώρα.

Βήμα 7
Μόλις ψηθεί το γλυκό, σβήνετε το φούρνο, βγάζετε το γλυκό και με ένα μαχαίρι, χαράζετε τα τοιχώματα και κόβετε σε κομμάτια.

Βήμα 8
Ξαναβάζετε στο φούρνο για να παραμείνει ζεστό και ετοιμάζετε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

Βήμα 1
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη κι ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί ένα λείο σιρόπι.

Βήμα 2
Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού.

Βήμα 3
Σιροπιάζετε το σάμαλι, διακοσμείτε από πάνω με ένα αμύγδαλο ανά κομμάτι, ανάβετε το φούρνο πάλι στους 175 βαθμούς και ψήνετε για άλλα 8 λεπτά.

Βήμα 4
Σερβίρετε προαιρετικά με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου