Για τη ζύμη
- 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
- 6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 6-8 μήλα κόκκινα ή πράσινα
- 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα cranberries, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
- 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Βήμα 1
Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε το αλάτι.
Βήμα 2
Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
Βήμα 3
Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
Βήμα 4
Μετά προσθέτετε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η
ζύμη και να μπορείτε να την ανοίξετε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο
νερό απ’ ότι χρειάζεται.
Βήμα 5
Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης
Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα cranberry μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βήμα 2
Βήμα 3
Καθαρίζετε και κόβετε κομματάκια τα μήλα μαζί με τα cranberry. Τα ρίχνετε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
Βήμα 4
Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το
άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί και
το στρώνετε καλά στο ταψί.
Βήμα 5
Ρίχνετε από πάνω τα μήλα και βάζετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
Βήμα 6
Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζετε την πίτα.
Βήμα 7
Κλείνετε καλά τις άκρες και κάνετε τρύπες με το πιρούνι στο πάνω μέρος της πίτας.
Βήμα 8
Ψήνετε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βήμα 9
Στο τέλος πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρετε.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου