Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Μηλόπιτα με cranberies

Υλικά για 4-6 άτομα

Για τη ζύμη

  • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

 

 

 

Για τη γέμιση

  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 6-8 μήλα κόκκινα ή πράσινα
  • 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα cranberries, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3/4-1 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

Βήμα 1
Σε μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε το αλάτι.
Βήμα 2
Κόβετε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύετε τρίβοντάς το, μέχρι να γίνει σαν να έχει το αλεύρι μικρά μπαλάκια.
Βήμα 3
Προσέχετε το βούτυρο να είναι καλά παγωμένο. Καλό είναι τα χέρια σας να είναι κρύα και στεγνά.
Βήμα 4
Μετά προσθέτετε το νερό σταδιακά μέχρι να κρατιέται η ζύμη και να μπορείτε να την ανοίξετε. Μη χρησιμοποιήσετε περισσότερο νερό απ’ ότι χρειάζεται.
Βήμα 5
Βάλτε τη ζύμη σε πλαστική σακούλα, πατήστε τη να γίνει επίπεδη και βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Για τη συναρμολόγηση γέμισης ζύμης

Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα cranberry μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
 
Βήμα 2
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι.
  •  
  • Βήμα 3
    Καθαρίζετε και κόβετε κομματάκια τα μήλα μαζί με τα cranberry. Τα ρίχνετε στο μπολ να καλυφθούν με το μείγμα καλά.
     
    Βήμα 4
    Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγετε το ένα κομμάτι, να γίνει λίγο μεγαλύτερο από το ταψί και το στρώνετε καλά στο ταψί.
     
    Βήμα 5
    Ρίχνετε από πάνω τα μήλα και βάζετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια από πάνω.
     
    Βήμα 6
    Ανοίγετε και το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζετε την πίτα.
     
    Βήμα 7
    Κλείνετε καλά τις άκρες και κάνετε τρύπες με το πιρούνι στο πάνω μέρος της πίτας.
     
    Βήμα 8
    Ψήνετε για τα πρώτα 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά για 35 με 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
     
    Βήμα 9
    Στο τέλος πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και σερβίρετε.
     
     
    Blog Widget by LinkWithin

    0 σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου