Υλικά για 2-4 άτομα
- ζωμός λαχανικών
- 350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, μέτριο
Για τον κιμά
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 κουταλάκι πελτές ντομάτας
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση από σπάλα
- 2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κοφτό κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
- 1 φλιτζάνι χονδροτριμμένο κασέρι
- 1/2 φλιτζάνι χονδροτριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βάζετε να βράσει μπόλικο νερό μαζί με τον ζωμό λαχανικών.
Βήμα 2
Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί στο καυτό νερό και, όταν
αυτό κοχλάσει ρίχνετε το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύετε με μια ξύλινη
κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Βήμα 3
Το αφήνετε να βράσει μέσα στο ζωμό, για όσο χρόνο
αναγράφεται στη συσκευασία του ζυμαρικού. Τα στραγγίζετε και κρατάτε
κατά μέρος το ζωμό.
Για τον κιμά
Βήμα 1
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό
ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι, για 2 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσει.
Βήμα 2
Προσθέτετε το σκόρδο και τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Βήμα 3
Προσθέτετε τον κιμά και δυναμώνετε τη φωτιά. Τον
ανακατεύετε με την κουτάλα μέχρι να κομματιαστεί καλά και τον σοτάρετε
για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και παντού.
Βήμα 4
Σβήνετε με τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτετε 2 κουτάλες από το ζωμό που βράσατε το κοφτό μακαρονάκι.
Βήμα 5
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε τη ζάχαρη. Μόλις το υγρό
πάρει μια βράση, χαμηλώνετε αρκετά τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για
περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά και ο κιμάς να
μείνει με το λάδι του.
Βήμα 6
Αν στεγνώσει πιο γρήγορα, μπορείτε να προσθέσετε άλλη 1
κουτάλα από το ζωμό. Περίπου 3 λεπτά πριν αποσύρετε από τη φωτιά
ρίχνετε το μαϊντανό και ανακατεύετε.
Βήμα 7
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Αδειάζετε το
κοφτό μακαρονάκι σε ένα μέτριο, σχετικά βαθύ πυρίμαχο ταψί, το
περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
Βήμα 8
Πασπαλίζετε με τη μισή ποσότητα των τυριών, από πάνω
απλώνετε με ένα κουτάλι το μείγμα του κιμά, ισιώνετε την επιφάνεια και
πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
Βήμα 9
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και το ψήνετε για 20 – 25
λεπτά, μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να ροδίσουν απαλά. Σερβίρετε το
φαγητό ζεστό.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου