Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Γεμιστά με ρύζι και χταπόδι

Υλικά για 6-8 άτομα 1 μικρό χταπόδι ελαφρώς βρασμένο και ψιλοκομμένο (καθαρισμένο να ζυγίζει περίπου 600-700 γραμμάρια)
1 μικρό φλιτζανάκι του καφέ κουκουνάρι (προαιρετικά)
4 ντομάτες ώριμες μετρίου μεγέθους


4 μέτριες μακρουλές μελιτζάνες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
3 (μέτριες) πολύ ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας πιπεριά γλυκιά ή καυτερή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
πιπέρι, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
μια πρέζα κύμινο, λίγο μπαχάρι, ελάχιστη κανέλα


Εκτέλεση
Βράζουμε ελαφρά το χταπόδι με 1 φλιτζάνι νερό σε πολύ σιγανή φωτιά, για το πολύ μισή ώρα - ίσα ίσα να μαλακώσει. Το νερό του (αν περισσέψει) το φυλάμε.
Ετοιμάζουμε τις ντομάτες όπως για τα κλασσικά γεμιστά. Τη ψίχα τους την προσθέτουμε στη γέμιση. Αν γεμίσουμε μόνο μελιτζάνες, τότε θα χρειαστούμε 5 μέτριες ντομάτες στη γέμιση.
Χαράζουμε κάθε μελιτζάνα, την αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο και μόλις το απορροφήσει, την αλείφουμε και πάλι. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές.
Γεμίζουμε και τη χαρακιά με λάδι και ψήνουμε στο γκριλ αλλά σε απόσταση, στο μεσαίο διάζωμα του φούρνου. Μόλις μαλακώσει από τη μια μεριά, γυρίζουμε από την άλλη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Αν προτιμάμε τα τηγανιτά, τις τηγανίζουμε όπως κάνουμε για τα παπουτσάκια.
Μόλις ψηθούν και μαλακώσουν αρκετά τις βγάζουμε και με ένα κουτάλι πιέζουμε τη ψίχα της μελιτζάνας ώστε να σχηματιστεί μια βαρκούλα.
Σοτάρουμε το κουκουνάρι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το κρατάμε σε ένα πιατάκι.
Σοτάρουμε το χταπόδι με τα κρεμμύδια με το 1/4 φλιτζάνι λάδι και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά με το καπάκι κλειστό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό του χταποδιού και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κρατάμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να αλείψουμε τα γεμιστά και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στη γέμιση.
Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι και τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά. Γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες και αν θέλουμε τις σκεπάζουμε με ροδέλες ντομάτας.
Αν μας αρέσουν με ξεροψημένη κρούστα, καλύπτουμε τις μελιτζάνες με βρεγμένη λαδόκολλα πριν τις ψήσουμε δίχως να βάλουμε τις ροδέλες ντομάτας.
Γεμίζουμε και τις ντομάτες όπως συνήθως για τα γεμιστά, βάζουμε τα καπάκια τους. Αλείφουμε με λίγο λάδι.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά. 





Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου