Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες

 Υλικά για 4-6 άτομα

Για τους λαχανοντολμάδες

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ½ κιλό χοιρινό κιμά
  • ¾ φλιτζανιού του τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 250 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • αλάτι-πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 4 ολόκληρα αυγά
  • χυμός από 3 λεμόνια

Εκτέλεση

Βήμα 1
Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και αφαιρείτε το κοτσάνι με ένα μαχαίρι. Ρίχνετε το λάχανο σε καυτό αλατισμένο νερό να βράσει  για 5-10 λεπτά, με το άνοιγμα, να ακουμπάει στον πάτο της.
 
Βήμα 2
Βγάζετε, όσα φύλλα έχουν μαλακώσει και συνεχίζετε το ζεμάτισμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα.
 
Βήμα 3
Αν είναι πολύ μεγάλο το λάχανο, το κόβετε στη μέση και ζεματάτε το κάθε μισό χωριστά.
 
Βήμα 4
Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρετε τα ξερά και φρέσκα κρεμμυδάκια.
 
Βήμα 5
Μόλις γυαλίσουν, ρίχνετε μέσα το ρύζι και ανακατεύετε καλά να απορροφηθεί το λάδι.
 
Βήμα 6
Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα τον κιμά.
 
Βήμα 7
Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι τον κιμά, το ρύζι και τα κρεμμυδάκια ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
 
Βήμα 8
Προσθέτετε τον μαϊντανό, αλάτι – πιπέρι, κύμινο. Αλατίζετε, ρίχνετε πιπέρι και αφήνετε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
 
Βήμα 9
Αφήνετε να ξεκουραστεί για ½ ώρας και μετά γεμίζετε τους ντολμάδες.
 
Βήμα 10
Αν τα φύλλα (κυρίως τα εξωτερικά) είναι πολύ μεγάλα, τα κόβετε σε δύο ή τρία κομμάτια. Δεν τους τυλίγετε πολύ σφιχτά, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι.
 
Βήμα 11
Τυλίγετε τους ντολμάδες σαν φλογέρες. Πριν τους βάλετε στην κατσαρόλα, στρώνετε τον πάτο της με φύλλα λάχανου, μέχρι να καλυφθεί όλος.
 
Βήμα 12
Τοποθετείτε τους ντολμάδες σε στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα πολύ στριμωχτά.
 
Βήμα 13
Βάζετε πάνω από κάθε στρώση φύλλα λάχανου.
 
Βήμα 14
Πάνω από την τελευταία στρώση βάζετε ένα πιάτο σαν βάρος, για να μη μετακινούνται οι ντολμάδες στο βράσιμο και προσθέτετε 1 ½ ποτήρι του νερού ζεστό νερό.
 
Βήμα 15
Βράζετε σε πολύ μέτρια φωτιά, για να μην κολλήσουν, για περίπου ½ -3/4 της ώρας. Αν χρειασθεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.
 
Βήμα 16
Στη συνέχεια χτυπάτε τα αυγά και το λεμόνι και τα αυγοκόβετε.
 
Βήμα 17
Ετοιμάζετε τους λαχανοντολμάδες τέσσερις ώρες πριν το φαγητό, για να ενωθούν τα αρώματα.
 
 
Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου