Υλικά
- 2 ντάκοι
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- Τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
- Ελαιόλαδο
- Ρακή
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πέστο κρίταμου
- 2 ώριμα αβοκάντο
- 10 φυλλαράκια βασιλικό
- 50 γρ. ξηρούς καρπούς (καρύδι-κουκουνάρι)
- 50 γρ. παρμεζάνα
- Ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 30 γρ. κρίταμο σε ελαφριά άλμη
- 50 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Η ντομάτα είναι η μεγάλη αγαπημένη του κρίταμου. Γι’ αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο χρησιμοποιείται μαζί με τη ντομάτα σε κάθε είδους σαλάτες, καθώς και σε παραλλαγές του δικού μας παραδοσιακού ντάκου, όπως το περίφημο «pa amb oli» που κάνουν στη Μαγιόρκα.
Μια ενδιαφέρουσα μαγειρική διερεύνηση της σχέσης κρίταμου και ντομάτας θα βρείτε παρακάτω.
Εκτέλεση
Βήμα 1
Βάζουμε το καρύδι μας και το κουκουνάρι στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ψίχα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ.
Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε το κρίταμο για να το κάνουμε όσο
δυνατό μας αρέσει. Χτυπάμε λίγο ακόμα ώστε να ομοιογενοποιηθεί το
μείγμα, και το πέστο είναι έτοιμο.
Βήμα 3
Σ’ ένα μεγάλο πιάτο τοποθετούμε τους ντάκους, τους οποίους πρώτα έχουμε βρέξει με νερό και ρακή.
Βήμα 4
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και τη φέτα. Βάζουμε τη ντομάτα,
τη φέτα και τη ρίγανη. Περιχύνουμε τους ντάκους με το πέστο και βάζουμε
και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι από το υπό έκδοση βιβλίο «Ανακαλύψτε το Κρίταμο» σε επιμέλεια του Ιάσωνα Χαϊκάλη και του Γιώργου Αλοίμονου.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου