Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021

Μπριάμ στο φούρνο

 Υλικά για 6-8 άτομα

  • 300 γραμμάρια ώριμες ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • λίγη ζάχαρη
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 300 γραμμάρια μελιτζάνες, μεσαίου μεγέθους
  • αλάτι
  • 200 γραμμάρια κολοκυθάκια
  • 200 γραμμάρια πατάτες
  • 200 γραμμάρια κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γραμμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια

Εκτέλεση

Βήμα 1
Πλένετε τις μελιτζάνες και αφαιρείτε τα κοτσάνια τους. Έπειτα τις κόβετε σε οριζόντιες φέτες 2 εκ. και τις τοποθετείστε σε μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό για 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν.

Βήμα 2
Καθαρίζετε, πλένετε, στραγγίζετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε φέτες.

Βήμα 3
Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κρεμμύδια.

Βήμα 4
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα φασολάκια, τα πλένετε και τα στεγνώνετε.

Βήμα 5
Βγάζετε τις κλωστές τους και κόβετε σε κομμάτια 4 εκ., πλένετε και κόβετε σε φέτες τις ντομάτες. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βήμα 6
Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνετε. Σε φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τις μελιτζάνες, γυρίζοντας τις μια φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Βήμα 7
Τις βάζετε σε σουρωτήρι και τις πιέζετε με ένα κουτάλι για να στραγγίσουν το λάδι που απορρόφησαν. Κρατήστε το λάδι.

Βήμα 8
Τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας σε μια στρώση σε πυρίμαχο ταψί. Σε άλλες στρώσεις τοποθετείτε τα υπόλοιπα λαχανικά, τελειώνοντας με τις φέτες ντομάτας.


Βήμα 9
Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.

Βήμα 10
Ανακατεύετε το λάδι που κρατήσατε με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και το ρίχνετε επάνω στα λαχανικά.

Βήμα 11
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρείτε το χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Βήμα 12
Πλένετε το μαϊντανό και το ψιλοκόβετε. Πασπαλίστε τον επάνω από τα ψημένα λαχανικά και σερβίρετε τα ζεστά.



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου