- 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. γιαούρτι
- 180 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 4 αβγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- ½ ποτηράκι του λικέρ κονιάκ
- ½ φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
Για το γλάσο
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- 1 ασπράδι αβγού
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
- Χτυπάτε αρχικά στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών έναν-έναν, το κονιάκ, τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκανίτσα και το αναμειγνύετε με το μπέικιν πάουντερ.
- Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζετε να ρίχνετε το αλεύρι σε δόσεις, εναλλάξ με το γιαούρτι, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα.
- Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και χτυπάτε τα ασπράδια σε ξεχωριστό μπολ μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
- Αρχίζετε να προσθέτετε τη μαρέγκα στο αρχικό μίγμα σε δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενοποιηθεί.
- Αδειάζετε το μίγμα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο, αλευρωμένο ελαφρά και τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά περίπου. Βυθίζετε ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας και αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
- Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο και μετά από λίγο την ξεφορμάρετε σε σχάρα και την αφήνετε να κρυώσει.
Για το γλάσο
- Χτυπάτε το ασπράδι σε μαρέγκα και αρχίζετε να προσθέτετε τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη σε δόσεις μέχρι να πάρετε ένα πηχτό γλάσο, με το οποίο διακοσμείτε αμέσως τη βασιλόπιτα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου