Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Τούρτα με καφέ και καραμέλα

Υλικά για 6-8 άτομα
  Για την τούρτα
400 γραμμάρια σαβαγιάρ
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
4 αβγά
2 βανίλιες σκόνη


1 βούτυρο
2 κουταλιές σούπας (καφέ για φραπέ) ή κακάο

Για την επικάλυψη καραμέλας
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
180 γραμμάρια ζάχαρη
120 γραμμάρια γλυκόζη
75 γραμμάρια βούτυρο
Bανίλια

 Εκτέλεση συνταγής

Για την τούρτα
Στρώνουμε σε μια στρογγυλή πιατέλα ή σε πυρέξ μια στρώση σαβαγιάρ τα οποία έχουμε βουτήξει σε γάλα φρέσκο (που να έχει μέσα και λίγο κονιάκ ή λικέρ).
Έπειτα στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη να γίνει αφράτο, κατόπιν ρίχνουμε τις βανίλιες, τον καφέ ή το κακάο (που το έχουμε λιώσει με ελάχιστο χλιαρό νερό- προσοχή! πολύ λίγο νερό), την μαρέγκα και ανακατεύουμε σιγά - σιγά. Μπορεί να σας φανεί ότι η ζύμη νερουλιάζει μόλις ρίξετε την μαρέγκα, αλλά θα πήξει όταν τη βάλετε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια τοποθετούμε την μισή περίπου γέμιση πάνω στην πρώτη στρώση σαβαγιάρ Μετά βάζουμε δεύτερη στρώση σαβαγιάρ και από πάνω την υπόλοιπη γέμιση.
Ρίχνουμε από πάνω το γλάσο της καραμέλας και τοποθετούμε στο ψυγείο να δέσει για 2 ώρες.
Για την επικάλυψη καραμέλας

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βάζουμε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.

Αδειάζουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνουμε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και φυλάμε στο ψυγείο. 



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου