Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Κέικ βανίλια με βύσσινα

Υλικά Για 4-6 άτομα

Για την κομπόστα βύσσινο
½ κιλού βύσσινα καθαρισμένα, πλυμένα και στραγγισμένα
4 ποτήρια νερό
4 φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη


2 ξύλα κανέλας
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι γλυκάνισου

Για το κέικ
200 γραμμάρια βούτυρο
300 γραμμάρια ζάχαρη
4 μέτρια αυγά, χτυπημένα
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια κανέλα τριμμένη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
Το χυμό και το ξύσμα από 1 λεμόνι
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας κομπόστα βύσσινο (μόνο τα βύσσινα πλυμένα όχι το σιρόπι)



Εκτέλεση συνταγής
 
Για την κομπόστα βύσσινο
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γλυκάνισο. Προσθέτουμε τα βύσσινα και τα ανακατεύουμε για 10 λεπτά μαζί με το μείγμα την ζάχαρης.
Στη συνέχεια κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε να κρυώσει η κομπόστα.
Αδειάζουμε σε μπολ, τα βάζουμε στο ψυγείο 2-ώρες και σερβίρουμε.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στη συνεχεία σ' ένα μπολ του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και προσθέτετε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου το μείγμα να πάρει λευκό χρώμα.

Κατόπιν ρίχνετε τα αυγά, τα μπαχαρικά, το αλάτι, τη βανίλια, το χυμό λεμονιού μαζί με το ξύσμα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Εν συνεχεία προσθέστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σιγά – σιγά στο μείγμα και ανακατεύετε. Τέλος ρίχνετε στο μείγμα τα πλυμένα βύσσινα και ανακατεύετε με μια μαρίζ. Έπειτα βουτυρώνετε μια φόρμα με σούστα 23 εκ. και την στρώνετε με λαδόκολλα. Αλείφετε με βούτυρο και τη λαδόκολλα.

Απλώνετε το μείγμα του κέικ στη φόρμα.
Το ψήνετε για 1 ώρα περίπου σε φούρνο σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς (ή ώσπου να βγαίνει καθαρή η μύτη του μαχαιριού όταν βυθίζεται στο κέντρο του κέικ).
Ξεφορμάρετε το κέικ. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε από πάνω το λευκό γλάσο. Προαιρετικά πασπαλίζετε αν θέλετε με ζάχαρη άχνη και γαρνίρετε με τη φλούδα πορτοκαλιού και τους ξηρούς καρπούς.


Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά 




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου