Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Σταφιδόψωμο με κανέλα

Υλικά Για 4-6 άτομα  
Για τη ζύμη 1 φλιτζάνι (168 γραμμάρια) σταφίδες
1 φλιτζάνι (208 γραμμάρια) ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) γάλα, πλήρες, 2%, ή ξινόγαλα


1/4 φλιτζάνι (56 γραμμάρια) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
5 1/2 έως 6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
1 1/2 κουταλιές κανέλα
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές ζεστό νερό  για την κάλυψη της ζύμης


Εκτέλεση συνταγής
Βάλτε τις σταφίδες σε ένα μικρό μπολ και τα σκεπάζετε με ζεστό νερό. Αφήστε τις σταφίδες για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στραγγίστε και αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι νερό μέσα στο μπολ του μίξερ. Προσθέτουμε την ξερή μαγιά και αφήνουμε λίγα λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.  Στη συνέχεια ανοίγουμε το μίξερ στη μέτρια σκάλα και δουλεύουμε τη μαγιά.
Ανακατεύουμε τη μαγιά μαζί με το γάλα, το λιωμένο βούτυρο, και το αλάτι. Προσθέστε 5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε για να σχηματίσουν μια ζύμη. Ζυμώστε σε χαμηλή ταχύτητα με το άγκιστρο της ζύμης ή ζυμώνουμε με το χέρι για 8-10 λεπτά για να σχηματίσει μία ομαλή, ελαφρώς κολλώδη ζύμη.
Ελέγξτε τη ζύμη στα μισά της διαδικασίας. Αν είναι πολύ κολλώδες σαν τσίχλα, προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι έτοιμη, όταν σχηματίσει μια μπάλα.
Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες σταδιακά και ζυμώνουμε με το μίξερ στη χαμηλή σκάλα μέχρι να απορροφήσει τις σταφίδες η ζύμη.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη μας σε λαδωμένο μπολ, αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.
Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μικρό μπολ και χτυπάμε το αυγό και το νερό σε ένα δεύτερο μπολ.

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Δουλεύοντας ένα κομμάτι κάθε φορά, κυλήστε τη ζύμη πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο με πλάστη πάχους 2 εκ ή λιγότερο.
Αδειάζεται πάνω στο φύλλο το μείγμα κανέλας και ρολάρετε σε ρολό.

Τοποθετείτε σε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ από ένα φύλλο λαδόκολλας και ρίχνετε μέσα το ρολό ζύμης. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 30 - 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί. Έπειτα αλείφετε τις ζύμες με το μείγμα αυγού και ψήνετε 40 - 45 λεπτά στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (160 με αέρα).

Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά





Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου