Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Εκμέκ σοκολάτας

Υλικά για 2-4 άτομα

Για τη βάση
80 γραμμάρια γιαούρτι
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλιά του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1/4 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο


 



1 αυγό
21 γραμμάρια μαγιά νωπή
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
60 γραμμάρια ζάχαρη



Για τη γέμιση
  • 700 γραμμάρια γάλα
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80 γραμμάρια κορν φλάουρ ή (50 γραμμάρια αλεύρι και 30 γραμμάρια κορν φλάουρ)
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 6 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
  • 1 κλωναράκι βανίλια ή 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουβερτούρα λιωμένη
Για τη σαντιγί
  • Μισό κιλό κρέμα γάλακτος
  • 30 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τη βάση
  1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό με λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός και την αφήνουμε σε θερμοκρασία 35 βαθμών για περίπου 30 λεπτά να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης μαζί με τη μαγιά στο μπολ του μίξερ και ζυμώνουμε με το γάντζο ζυμώματος μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή.
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  4. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 34 εκ. ή 2 μικρά και αφού έχουμε πρώτα ανοίξει τη ζύμη στο επιθυμητό μέγεθος, δηλαδή να έχει πάχος 2 εκ., τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο  ταψάκι μας.
  5. Την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μια ώρα σε μέρος ζεστό  στους 35 βαθμούς. Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της.
  6. Στη συνέχεια ψήνουμε για 15 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα και μετά αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα του φούρνου και αφήνουμε για 30 λεπτά στους 120 βαθμούς με αέρα να στεγνώσει.
  7. Αφήστε να κρυώσει και στη συνέχεια τοποθετείτε ξανά στο ταψί.
  8. Έπειτα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο και ζεστό το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στο κρύο εκμέκ κάνοντας τρύπες με μια οδοντογλυφίδα σε απόσταση 2 εκ. τη μια απ' την άλλη.
Για τη γέμιση
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους. Ανακατεύουμε με σύρμα το μείγμα μέχρι να γίνει μια κρέμα.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε το 1/3 της κατσαρόλας στο μπολ και ανακατεύουμε γρήγορα να μην κόψει το αυγό.
  3. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρει να βράζει, αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ. Αφαιρούμε το κλωναράκι και ανακατεύουμε με σύρμα συνέχεια και γρήγορα για να μην την κάψουμε, μέχρι να σφίξει πολύ καλά η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο. Ανακατεύουμε τη λιωμένη κουβερτούρα να λιώσει και να ενσωματωθεί στην κρέμα.
  5. Την αδειάζουμε σε ένα ταψάκι, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
  6. Έπειτα την βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και επειδή είναι πολύ σφιχτή η κρέμα, την βάζουμε στο μίξερ, την χτυπάμε λίγο με το εξάρτημα που λέγεται μπράτσο.
Για τη σαντιγί
  1. Αφήνουμε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.
  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζουμε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.
  3. Σερβίρουμε με σαντιγί.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου