- 1 πακέτο λαζάνια
Για τη γέμιση του κιμά
- 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, λάπα ή ελιά
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι σε φέτες
- 1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
- 1 κουτ. σούπας βασιλικός ξερός
- 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 χούφτα βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 350 γρ. σάλτσα ντομάτας συμπυκνωμένη (πασάτα)
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- βασιλικός φρέσκος
Εκτέλεση
- Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε κρεμμύδι, σέλερι και κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.
- Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε να βράσει μέχρι να μελώσει.
- Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, τον φρέσκο βασιλικό και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Σε ξεχωριστή κατσαρόλα σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι, προσθέτετε τον χυμό της ντομάτας, λίγο ζεστό νερό και ανάλογο αλατοπίπερο.
- Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος ανακατεύετε τον βασιλικό. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα νερό να βράσουν.
- Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνετε μέσα τα λαζάνια, ένα προς ένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από σάλτσα και την απλώνετε να πάει παντού.
- Παίρνετε τα λαζάνια ένα-ένα με κουτάλα τρυπητή, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, επάνω από τη σάλτσα.
- Κάνετε μια λεπτή στρώση με κιμά και συνεχίζετε μέχρι να κάνετε τρεις στρώσεις με κιμά και τέσσερις με λαζάνια.
- Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα λαζάνια την υπόλοιπη σάλτσα και μπόλικη μοτσαρέλα.
- Ψήνετε μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό συνοδεύοντας με μια σαλάτα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου