Για τους λαχανοντολμάδες
- 1 μεγάλο λάχανο
- 1/2 κιλό κιμά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φλιζανάκια του καφέ ρύζι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τη βάση της κατσαρόλας
- 3-4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το αβγολέμονο
- 3 φλ. τσαγιού νερό ή μέχρι το νερό σχεδόν να σκεπάζει τους ντολμάδες
- 1 κύβος βοδινού (προαιρετικά) διαλυμένο σε λίγο βραστό νερό
- 3-4 κ.σ. βούτυρο ή 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρόκους αβγών
- 1 χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Παίρνετε το λάχανο, κόβετε το χονδρό κοτσάνι και αφαιρείτε τα εξωτερικά χαλασμένα φύλλα.
- Το βράζετε σε αρκετό αλατισμένο νερό προσέχοντας να μη το παραβράσετε και διαλυθούν τα εξωτερικά φύλλα του.
- Μόλις γίνει το λάχανο το βάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει.
- Μην χύσετε το βρασμένο νερό από το λάχανο. Ίσως χρειαστεί να βράσετε ακόμα λίγο τα φύλλα στη «καρδιά» του λάχανου.
- Στο μεταξύ ζυμώνετε καλά το κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, τον άνηθο, αλατοπίπερο, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.
- Παίρνετε ένα – ένα τα φύλλα από το λάχανο, κόβετε το κοτσάνι του, βάζετε μια κουταλιά από το μείγμα του κιμά και το τυλίγετε.
- Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, στρώνετε από κάτω φύλλα που δεν μπορείτε να τα τυλίξετε και από πάνω τοποθετείτε τους ντολμάδες σε κύκλους, σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο πρώτα να καλυφθεί η βάση της κατσαρόλας και μετά από πάνω πάλι σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλο.
- Προσθέτετε το νερό, στο οποίο έχετε λιώσει και τον κύβο βοδινού (προαιρετικά) μαζί με το υπόλοιπο νερό, φροντίζοντας το νερό σχεδόν να σκεπάζει του ντολμάδες, ρίχνετε και το βούτυρο και αλατοπιπερώνετε.
- Σκεπάζετε με ένα πιάτο τους λαχανοντολμάδες και τους αφήνετε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για μια 50 λεπτά με 1 ώρα περίπου.
- Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, χτυπάτε σε ένα γυάλινο μπολ τους κρόκους με το λεμόνι και προσθέτετε στο μπολ ζωμό από το φαγητό σταδιακά λίγο τη φορά, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Περιχύνετε το φαγητό και κουνάτε κυκλικά τη κατσαρόλα να πάει παντού το αβγολέμονο.
- Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου