Υλικά για 2-4 άτομα
Για το βραστό μπακαλιάρο
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
2 δαφνόφυλλα
λίγοι κόκκοι πιπεριού
λίγα κλωνάρια άνηθο
500 γραμμάρια λαχανάκια
350 γραμμάρια καρότα καθαρισμένα
1 μπακαλιάρος φρέσκος (περίπου 2 κιλών) ολόκληρος, καθαρισμένος
λίγα κλωναράκια σέλινο
2 καρότα
Για τη σκορδαλιά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 χούφτα καρύδια
αλάτι - λευκό πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
2 δαφνόφυλλα
λίγοι κόκκοι πιπεριού
λίγα κλωνάρια άνηθο
500 γραμμάρια λαχανάκια
350 γραμμάρια καρότα καθαρισμένα
1 μπακαλιάρος φρέσκος (περίπου 2 κιλών) ολόκληρος, καθαρισμένος
λίγα κλωναράκια σέλινο
2 καρότα
Για τη σκορδαλιά
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 χούφτα καρύδια
αλάτι - λευκό πιπέρι
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
Εκτέλεση
Για το βραστό μπακαλιάρο
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε 4 λίτρα νερό σε και προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπεριού, τον άνηθο και λίγο αλάτι.
Όταν πάρει την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράζει για 30 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το ψάρι με δύο κουτάλες για να μην διαλυθεί και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Προσθέτουμε στο ζωμό το λευκό κρασί και βράζουμε μέχρι να υπολογίσουμε ότι έμειναν περίπου τέσσερα γεμάτα φλιτζάνια.
Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζωμό του ψαριού. Ανακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει και στο τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το χυμό του λεμονιού.
Παράλληλα, βράζουμε τα λαχανάκια και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τοποθετούμε τα λαχανικά γύρω από το ψάρι και σερβίρουμε με τη σκορδαλιά στο πλάι.
Για τη σκορδαλιά
Στο μούλτι ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια.
Προτείνεται να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε για πιο έντονη ή πιο αραιή γεύση του σκόρδου.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου