Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα

Υλικά για 6-8 άτομα 2 μεγάλες μελιτζάνες
αλάτι
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη
ελαιόλαδο


φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
1 1/2 κιλά φρέσκο τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 γεμάτο φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού


Εκτέλεση
Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με 1 εκ. πάχος. Τοποθετήστε τις σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίστε με αλάτι ομοιόμορφα.
Επαναλάβετε το αλάτισμα με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Αφήστε να ξεπικρίσουν για 2 ώρες. Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να απελευθερωθεί ένα μέρος της υγρασίας τους πριν το μαγείρεμα.
Ανακατέψτε τους κύβους ντομάτας, το σκόρδο και 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ.
Όταν οι μελιτζάνες έχουν αποξηρανθεί, πιέστε προς τα κάτω για να αφαιρέσετε το περισσευούμενο νερό, αφαιρέστε το υπερβολικό αλάτι, και βάλτε τις φέτες πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει όλα η υγρασία.
Σε ένα μεγάλο, ρηχό μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά. Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά σε ένα άλλο μεγάλο και ρηχό μπολ.
Τοποθετήστε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξτε ελαιόλαδο. Όταν το λάδι κάψει, πασπαλίζουμε τις φέτες μελιτζάνας στο πρώτο μείγμα του αλευριού, στη συνέχεια, το χτυπημένο αυγό.
Δουλεύοντας σε παρτίδες, βουτάτε τις μελιτζάνες στο καυτό λάδι και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντας μία φορά. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο πυρέξ απλώνετε μια στρώση φλιτζανιού σάλτσα ντομάτας. Συνεχίζουμε με το ένα τρίτο των φετών μελιτζάνας.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε τις μισές φέτες μοτσαρέλας. Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της παρμεζάνας και τα μισά από τα φύλλα βασιλικού.
Κάνουμε ένα δεύτερο στρώμα από φέτες μελιτζάνας, που ολοκληρώνεται από 1 φλιτζάνι σάλτσα, μοτσαρέλα, τη μισή παρμεζάνα και όλα τον υπόλοιπο βασιλικό. Προσθέστε πάνω από τη μελιτζάνα την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και παρμεζάνα.
Ψήνουμε μέχρι το τυρί να λιώσει και η κορυφή να γίνει ελαφρώς καφέ, για περίπου 30 λεπτά. Αφήστε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε. 



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου