Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Κέικ με επικάλυψη μήλου

Υλικά για 6-8 άτομα 8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρης, διαιρούμενο σε 1/2 φλιτζάνι και 3/4 φλιτζανιού
4 μήλα κόκκινα αποφλοιωμένα, χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε χοντρές φέτες


3/4 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κούπας καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 κυκλικό ταψί για κέικ 28 εκ.


Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε τις πλευρές του ταψιού για κέικ. Τοποθετείτε μια βρεγμένη λαδόκολλα μέσα στο ταψί να κολλήσει περιμετρικά στο ταψί μας.
Λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι αυτή να διαλυθεί και το μείγμα να ροδίσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 6 λεπτά (χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα).
Προσθέτετε τις φέτες μήλου στο τηγάνι και ανακατεύετε απαλά για να πάει η καραμέλα ομοιόμορφα σε όλα τα μήλα. Σκεπάζετε το τηγάνι και μαγειρεύετε μέχρι τα μήλα απελευθερώσει τους χυμούς τους, περίπου 5 λεπτά.
Ανοίγετε το καπάκι και μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και η καραμέλα να πυκνώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 13 λεπτά.
Αφαιρέστε τα μήλα και τη σάλτσα καραμέλας και τοποθετείστε τα στο ταψί για το κέικ.
Χτυπήστε μαζί με το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μικρό μπολ. Τοποθετήστε καλαμποκάλευρο σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό πάνω από το καλαμποκάλευρο και ανακατέψτε να ενωθούν τα υλικά.
Προσθέστε 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 6 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα του καλαμποκάλευρου. Χτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Σε άλλο μπολ χτυπήστε τη βανίλια και τα αυγά. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και το μείγμα καλαμποκάλευρου εναλλάξ με το γάλα. Χύστε το μείγμα πάνω από τα μήλα στο ταψί για κέικ.
Ψήστε μέχρι η κορυφή να χρυσίσει και ένα μαχαίρι που βάζουμε στο κέντρο να βγαίνει καθαρό. Απαιτούνται περίπου 40 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσει το κέικ στο ταψί για 5 λεπτά. Προσεκτικά αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα ή πιάτο, και αφαιρέστε τη λαδόκολλα. Αφήστε να κρυώσει για άλλα 15 λεπτά. 


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου