Υλικά Για την καρυδόπιτα
180 γραμμάρια καρύδια τριμμένα
12 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή 225 γραμμάρια
180 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως ή 12 κουταλιές της σούπας
20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του) ή 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
450 γραμμάρια νερό ή 2 φλιτζάνια τσαγιού
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρύφαλλο
12 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη ή 225 γραμμάρια
180 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως ή 12 κουταλιές της σούπας
20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του) ή 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια εσάνς
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
2 1/2 κούπες ζάχαρη
450 γραμμάρια νερό ή 2 φλιτζάνια τσαγιού
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση
Για την καρυδόπιτα
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τα κροκάδια από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να γίνουν μια κρέμα.
Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μαρίζ. Χτυπάμε τα ασπράδια στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ και κάνουμε μια μαρέγκα.
Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.
Αν πάρει γρήγορα χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και προσθέτουμε και το ξυλάκι της βανίλιας. Τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι και τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.
Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη και στολίζουμε κάθε κομμάτι με λίγη φλούδα πορτοκαλιού και ένα ολόκληρο καρύδι.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου