Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Παραδοσιακός μουσακάς

Υλικά για 6-8 άτομα:
6 μελιτζάνες φλάσκες
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτάζανι του καφέ ελαιόλαδο



1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουτ. σούπας αλεύρι
2 νεροπότηρα γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ. τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση


Βγάζετε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις αλατίζετε και τις τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά.
Τις ξεπλένεται με αρκετό νερό και τις στύβετε με το χέρι σας. Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (αν θέλετε να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά, αφού τις πλύνετε θα τις βάλετε στο φούρνο με λίγο λάδι για να μαλακώσουν).
Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να σουρώσουν (προαιρετικό).
Έπειτα ετοιμάζετε τον κιμά σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια και σβήνετε με το λευκό κρασί.
Αφήνετε να μαγειρευτεί καλά το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και το ρίχνετε μέσα στον κιμά.
Βάζετε το φύλλο δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Για τη μπεσαμέλ
Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει και προσθέτετε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κάνει γρομπαλάκια.
Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Προσθέστε το κασέρι ανακατεύοντας και ρίξτε τα αβγά. Ανακατέψτε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα.
Την αφήνετε να περιμένει.
Παίρνετε ένα ταψί του φούρνου και ακουμπάτε στον πάτο του μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη μείνουν κενά.
Αδειάστε τον κιμά από πάνω και ισιώστε να πάει παντού. Κάντε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
Περιχύστε με τη μπεσαμέλ. Ισιώνετε με ένα μαχαίρι και φουρνίζετε το ταψί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα από πάνω.

Πριν κόψετε το μουσακά σε κομμάτια, αφήστε να «ηρεμήσει» για ½ ώρα.



  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου