Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Γιατί τα Βιολογικά Προϊόντα είναι πιο ακριβά

Ψάχνουμε τους παράγοντες που καθιστούν τα βιολογικά προϊόντα ακριβότερα από τα συμβατικά. Ποιες είναι οι διαδικασίες που οδηγούν τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα; Αξίζει η διαφορά τιμής;
Επιλέγουμε πάντα στις αγορές μας το ποιοτικότερο προϊόν ανεξαρτήτως κόστους; Τα βιολογικά προϊόντα είναι σαφώς πιο ποιοτικά και ωφέλιμα για όλους μας. Παρόλα αυτά δεν είναι τόσο δημοφιλή ακόμη. Η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα καλύπτει μόλις το 0,4% του συνόλου, σε σχέση με το 2-5% της μέσης κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το κόστος τους. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν κάποιους λόγους για την υψηλότερη τιμή των βιολογικών προϊόντων σε σχέση με τα συμβατικά.

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι αρκετά μικρότερη της συμβατικής, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Το γεγονός της μειωμένης ποσοτικής παραγωγής σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση ζιζανίων μέσω εργατικών χεριών, ανεβάζει το κόστος παραγωγής. Επίσης οι συνεχείς έλεγχοι και πιστοποιήσεις για τα βιολογικά προϊόντα είναι αρκετά δαπανηρές διαδικασίες. Από όλα αυτά προκύπτει πως έχουμε ακριβότερης παραγωγής πράγματα για μικρότερες ποσότητες.

Είναι αντιφατικό, τα προϊόντα για των οποίων την παραγωγή απαιτούνται περισσότερες ουσίες (φυτοφάρμακα κ.α.) να κοστίζουν φθηνότερα από τα βιολογικά. Τα βιολογικά αγροκτήματα τείνουν να είναι μικρότερα από τις συμβατικές μονάδες και συνεπώς έχουν πάγια έξοδα που θα πρέπει να κατανέμονται σε μικρότερους όγκους παραγωγής.

Στην κτηνοτροφία, πάλι, το πρόβλημα εμφανίζεται με την ίδια ένταση. Οι φυσικές τροφές και όχι τα κάθε είδους «συνθετικά πρόσθετα» με τις γνωστές επιπτώσεις υγείας στον άνθρωπο, δεν προσφέρουν τους όγκους παραγωγής των συμβατικών μεθόδων.

Γεγονός είναι πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη δυσκολία λόγω του μικρού, κατακερματισμένου κλήρου να διοχετευθούν εγχώρια προϊόντα στην αγορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η παραγωγή τους είναι μικρή, συνήθως απομακρυσμένη, και δεν συμφέρει η μεταφορά της στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεπώς υπάρχει και υψηλότερο κόστος διακίνησης. Με αφορμή αυτό βλέπουμε βιολογικά προϊόντα από ξένες χώρες σε ράφια καταστημάτων.

οι τιμές δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές με τα συμβατικά προϊόντα: «Κάποιες καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων είναι δύσκολες κάτι που σχετίζεται άμεσα με την ποσότητα που διακινείται στην αγορά». Σημαντικό είναι επίσης σύμφωνα με την κα. Θεοδοσίου ότι: «Ρόλο στις τιμές των προϊόντων παίζει και το είδος του σπόρου καθώς ορισμένοι είναι πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους συμβατικούς».
Γενικότερα, όσον αφορά στις αγορές μας, μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τα χρήματά μας για τα βιολογικά προϊόντα. Συγκεκριμένα θα ήταν χρήσιμο να βάζαμε σε προτεραιότητα τις αγορές βιολογικών σε εκείνα τα συμβατικά προϊόντα που δέχονται τα περισσότερα χημικά αλλά και όσα αγοράζουμε συχνότερα για το νοικοκυριό.




Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου