Υλικά για 6-8 άτομα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά 450γρ.
- 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά 450γρ.
- 250 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
- 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο γάλα
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 70 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
- 1 βανίλια σε σκόνη
- φλούδα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 γραμμάρια νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
- 150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο γάλα
- 150 γραμμάρια ζάχαρη
- 4 αυγά
- 70 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
- 1 βανίλια σε σκόνη
- φλούδα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
- 500 γραμμάρια ζάχαρη
- 200 γραμμάρια νερό
- χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και ρυθμίζουμε τη σχάρα στη μέση.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα τότε ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξει.
- Αφού πήξει η κρέμα, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να γίνει μια λεία και απαλή κρέμα.
Για τη συναρμολόγηση
- Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί τα 5 πρώτα φύλλα κρούστας για γλυκά, αλείφοντας ανάμεσα με λιωμένο βούτυρο.
- Ρίχνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε ελαφρά σε μερίδες και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά της ώρας.
Για το σιρόπι
- Παράλληλα, βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε άλλη μια φορά και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω στο γαλακτομπούρεκο.
- Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι για 40 λεπτά και μετά σερβίρουμε.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου