Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Λαζάνια με κοτόπουλο, ντοματίνια και γραβιέρα

Υλικά για 4-6 άτομα Για τα λαζάνια
12 φύλλα λαζάνια άβραστα
3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
500 γραμμάρια ντοματίνια
½ κιλό σέσκουλα ή σπανάκι


50 ml ελαιόλαδο


Για την κρέμα
½ λίτρο κρύο γάλα
80 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
40 γραμμάρια αλεύρι
40 γραμμάρια βούτυρο
λίγο μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

 
Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά. Στο χρόνο αυτό, τα βγάζουμε και τα ψιλοκόβουμε. 

Καθαρίζουμε τα σέσκουλα. Γεμίζουμε το νεροχύτη με νερό, κλείνουμε το καπάκι και βάζουμε μέσα τα σέσκουλα. Τα αφήνουμε δέκα λεπτά, αφαιρούμε το καπάκι, ώστε να φύγει το νερό και ξεπλένουμε ξανά τα χόρτα. Στη συνέχεια, βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση μαζί με λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα τα σέσκουλα και τα ζεματάμε για 2 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από την κατσαρόλα, τα περνάμε με κρύο νερό για να κρυώσουν και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι για να φύγουν τα νερά.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε μέσα το κοτόπουλο και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά. Φροντίζουμε να το γυρίσουμε ώστε να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Μόλις ζεσταθεί το κρασί και αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματίνια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κοτόπουλο να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Στη διάρκεια το χρόνου αυτού, μπορούμε να ετοιμάσουμε την κρέμα.

Για την κρέμα, θα χρειαστούμε μια μικρή κατσαρόλα.
Βάζουμε μέσα το βούτυρο για να λιώσει, ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και ρίχνουμε μέσα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να πάρει χρώμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε σταδιακά το κρύο γάλα. Το γάλα καλό είναι όπως το βάζουμε, να ανακατεύουμε με σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει. Από πάνω, τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Όταν δούμε ότι η κρέμα αρχίσει να δένει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την γραβιέρα η οποία θα λιώσει μέσα στην κρέμα. Ανακατεύουμε την γραβιέρα με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε. Περνάμε στο τελικό στάδιο.

Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα πυρίμαχο σκεύος. Στο σκεύος αυτό, απλώνουμε πρώτα μια στρώση κοτόπουλο. Από πάνω απλώνουμε μια στρώση λαζάνια, τα 6 φύλλα. Τελειώνουμε με μια στρώση κρέμα.

Στρώνουμε την κρέμα με μια σπάτουλα και τοποθετούμε από πάνω όλα τα σέσκουλα, δημιουργώντας άλλη μια στρώση. Απλώνουμε καλά και τα σέσκουλα με τη βοήθεια της σπάτουλας. Συνεχίζουμε με μία στρώση λαζάνια, τα άλλα 6 φύλλα, μια στρώση κρέμα και στη συνέχεια το υπόλοιπο κοτόπουλο. Καλύπτουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος, βάζουμε τα λαζάνια να ψηθούν στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου