Υλικά
- 1.700 κ. περίπου αρνάκι (χεράκια και μπούτι)
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. φύλλα ξερό φασκόμηλο
- 2 κ.σ. ξερή ρίγανη
- 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, πλυμένο, ακαθάριστο
- 1 φλ.τσ. λευκό κρασί
- 2 λεμόνια, το χυμό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. φύλλα ξερό φασκόμηλο
- 2 κ.σ. ξερή ρίγανη
- 1 κεφάλι σκόρδο ολόκληρο, πλυμένο, ακαθάριστο
- 1 φλ.τσ. λευκό κρασί
- 2 λεμόνια, το χυμό
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξερά με τα φρέσκα μυρωδικά, ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι και 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά. Το κόβουμε σε τρία-τέσσερα μεγάλα κομμάτια ή το αφήνουμε ολόκληρο. Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο -όχι περισσότερο από 3-4 κ.σ.- και το τρίβουμε καλά παντού με το μείγμα μυρωδικών -αλατιού. Το ακουμπάμε στη γάστρα και ρίχνουμε επάνω το χυμό των λεμονιών και όσο από το μείγμα μυρωδικών έχει μείνει.
- Κόβουμε οριζοντίως στη μέση το ακαθάριστο κεφάλι του σκόρδου και βάζουμε τα δύο μισά στη γάστρα, ανάμεσα στο κρέας. Ρίχνουμε στον πάτο της γάστρας 1 φλ. τσ. κρασί. Βάζουμε τη γάστρα σκεπασμένη στο φούρνο.
- Μετά από 40' χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί 2.30' ώρες περίπου. Ανοίγουμε τη γάστρα 2-3 φορές και γυρίζουμε τα κομμάτια ελέγχοντας και τα υγρά. Τα τελευταία 20' ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να κάνει κρούστα η επιφάνεια.
- Όταν το κρέας ξεκολλάει από το κόκκαλο το βάζουμε σε πιατέλα και μαζεύουμε τη σάλτσα. Την περνάμε από χοντρό σουρωτήρι και τη ρίχνουμε επάνω στο κρέας.
- Συγχρόνως μπορούμε να ψήσουμε πατάτες σε πυρέξ, με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, λίγο νερό. Κατά διαστήματα ρίχνουμε μερικές κ.σ. ζουμί από τη γάστρα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου