Υλικά για 4-6άτομα
Για το κέικ
- 150 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 550 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 8 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
- 125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
- 8 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 180ml νερό
Για την κρέμα φυστικοβούτυρου
- 280 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 112 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 2/3 φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Για το κέικ
- 150 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 60 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 550 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 8 κουταλάκια του γλυκού φυτικό λάδι
- 125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 250 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
- 8 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίο καφέ
- 180ml νερό
Για την κρέμα φυστικοβούτυρου
- 280 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 112 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 2/3 φλιτζανιού φυστικοβούτυρο
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα, κατά προτίμηση γλυκόπικρη
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Εκτέλεση
Για το κέικ- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Στη συνέχεια βουτυρώστε τη φόρμα και καλύψτε την με μια λαδόκολλα (κόψτε πρώτα ένα στρογγυλό χαρτί για τη βάση και μετά ένα παραλληλόγραμμο για τα τοιχώματα, το οποίο θα πρέπει να προεξέχει 2 εκατοστά πάνω από τη φόρμα).
- Σε μπεν μαρί και σε χαμηλή θερμοκρασία βάλτε το βούτυρο, την κουβερτούρα, τον καφέ και το νερό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν και απομακρύνετε από τη φωτιά.
- Κοσκινίστε μαζί σε ένα μεγάλο μπολ τα αλεύρια, το κακάο και τη σόδα. Ανακατέψτε και τη ζάχαρη και σχηματίστε μια λακκούβα στο κέντρο.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα αυγά, το λάδι και την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το μείγμα των αυγών και της σοκολάτας στο μείγμα με τα αλεύρια. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά πολύ καλά.
- Αδειάστε το μείγμα του κέικ σε δύο στρογγυλές φόρμες με λαδόκολλα και ψήστε το για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Προς το τέλος του χρόνου ελέγξτε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα. Θα πρέπει να βγει καθαρό μεν, αλλά να «κολλάει» λίγο.
- Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα, μέχρι κρυώσει τελείως, προτού το ξεφορμάρετε.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αφρατέψει.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και συνεχίζουμε το απαλό χτύπημα μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.
- Τότε προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το φυστικοβούτυρο και χτυπάμε δυνατά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αφού ψηθούν οι δύο δίσκοι κέικ ξεφορμάρουμε και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν. Στη συνέχεια γεμίζουμε τον 1ο δίσκο κέικ με την μισή ποσότητα κρέμας φυστικοβούτυρου και καλύπτουμε με τον 2ο δίσκο κέικ.
- Συνεχίζουμε και καλύπτουμε όλο το κέικ με την υπόλοιπη κρέμα φυστικοβούτυρου και τελειώνουμε προσθέτοντας την επικάλυψη σοκολάτας.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με βούτυρο για λίγα λεπτά να πάρει μια βράση.
- Την ρίχνουμε στη ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Στο τέλος καλύπτουμε το κέικ με την επικάλυψη.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου