skip to main
|
skip to sidebar
Τάρτα ρατατούιγ
Υλικά για 4 άτομα
Χορταστική συνταγή για το μεσημεριανό σας από τη Γαλλία
Για τη ζύμη τάρτας
- 2/3 φλιτζάνι κίτρινο καλαμποκάλευρο
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 3 κουταλιές της σούπας νερό
Για τη γέμιση
- 2 κουταλιές της σούπας συν 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1/3 φλιτζανιού)
- Λιωμένο βούτυρο για το λάδωμα ή σπρέι μαγειρικής
- 1/2 κιλό μελιτζάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κολοκύθι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 μέτριες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 80 γραμμάρια τριμμένη μοτσαρέλα
- 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού
- 1/4 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη τάρτας
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στο μπλέντερ ρίχνετε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι ολικής, και το
αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και το λάδι και χτυπήστε δυνατά περίπου για 1
λεπτό.
- Προσθέστε το νερό και χτυπήστε μέχρι να σχηματίζει μια χαλαρή ζύμη.
Βγάλετε το μείγμα από το μπλέντερ και αλώστε το στον πάτο της τάρτας
σπρώχνοντας τα τοιχώματα.
- Απλώνετε ένα αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη και καλύψτε
με άψητα φασόλια (αυτό το κάνουμε για να μην φουσκώσει η ζύμη κατά το
ψήσιμο).
- Στη συνέχεια ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το
αλουμινόχαρτο με τα φασόλια από την τάρτα και ψήνετε για άλλα 5 λεπτά
ακόμα.
- Αφαιρείτε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει.
Για τη γέμιση
- Δυναμώστε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε αντικολλητικό τηγάνι
ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 έως 6 λεπτά.
- Λαδώνετε καλά ένα ταψί και ρίχνετε τις μελιτζάνες, κολοκυθάκια και φέτες ντομάτας κομμένα σε φέτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι, και ψήστε τα λαχανικά μέχρι να
μαλακώσουν αλλά να μην ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε τα λαχανικά
από το φούρνο και αφήνετε στην άκρη.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς. Τοποθετήστε
τις φέτες μελιτζάνας σε 2 στρώσεις στο κάτω μέρος της τάρτας. Καλύπτουμε
με το 1/3 του τυριού μοτσαρέλα και λίγο βασιλικό.
- Προσθέστε τα κολοκυθάκια, τα κρεμμυδάκια, πασπαλίστε με ένα άλλο 1/3
τυριού μοτσαρέλα και βασιλικό, τότε προσθέστε ξανά ντομάτες και τις
φέτες μελιτζάνας.
- Πασπαλίστε αν θέλετε με το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Ψήστε για 25 έως 30 λεπτά, ή μέχρι να λιώσει το τυρί.
- Αφαιρέστε από το φούρνο, αφήστε να κρυώσει για 5 λεπτά και κόβετε σε 8 φέτες. Σερβίρετε ζεστό.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου