Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Μοσχαράκι με καραμελωμένα καρότα

Υλικά για 2-4 άτομα 1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού ξίδι μπαλσάμικο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο








αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καρότα
1.200 γραμμ. μεγάλα καρότα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση Παίρνουμε σπάγκο ψησίματος και δένουμε το μοσχαράκι για να κρατήσει τη φόρμα του. Το αλατοπιπερώνουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το ξίδι και αφήνουμε 3 λεπτά να εξατμιστεί.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά. Όλα μαζί τα υλικά, και τα υγρά του τηγανιού, τα μεταφέρουμε σε ταψάκι. Ψήνουμε το κρέας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Κάθε 20 λεπτά γυρίζουμε το κρέας στο φούρνο. Αφού ψηθεί, το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό και να ανακτήσει τα υγρά του.

Για τα καρότα
Καθαρίζουμε τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους. Τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ. Δίνουμε οβάλ σχήμα στις άκρες τους, ώστε να φαίνονται πολλά και μικρά.
Τα βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Κόβουμε μία λαδόκολλα ίση με τη διάμετρο της κατσαρόλας. Ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο. Καλύπτουμε με τη λαδόκολλα τα καρότα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα ή η σάλτσα που θα μείνει να είναι πυκνή σαν γλάσο.
Αφού ψηθεί το κρέας, το μεταφέρουμε σε πιατέλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από το ταψί και σιγοβράζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη σάλτσα για λίγα λεπτά, να γλασάρει.
Μπορούμε αν θέλουμε να τη δέσουμε και με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βουτύρου σε μέγεθος καρυδιού και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει.
Αφήνουμε 3 λεπτά να κρυώσει και να πυκνώσει. Κόβουμε το μοσχαράκι σε λεπτές φέτες. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα καρότα. Περιχύνουμε το κρέας με λίγη σάλτσα ψητού.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου