Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Μικρά ψωμιά με γεύση ελιάς και παρμεζάνας

Υλικά για 6-8 άτομα Για τη ζύμη
1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις
120 γραμμάρια βούτυρο
1 αυγό
1/4 κούπας νερό χλιαρό
3/4 κούπας γάλα χλιαρό
1/4 κούπας ζάχαρη

 


1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κούπες ελιές κομμένες και καθαρισμένες


Για την επικάλυψη παρμεζάνας
60 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα


Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1 1/2 κιλό αλεύρι για όλες της χρήσεις, 120 γραμμάρια βούτυρο, 1 αυγό, 1/4 κούπας νερό χλιαρό, 3/4 κούπας γάλα χλιαρό, 1/4 κούπας ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι, 1 φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κούπες ελιές κομμένες και καθαρισμένες και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να γίνει λεία. Αν δούμε ότι κολλάει στα χέρια, ρίχνουμε περισσότερο αλεύρι.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ που να κλείνει και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά σε ζεστό μέρος ή για 10 λεπτά στους 150 βαθμούς στο φούρνο μας.
Ύστερα χωρίζουμε σε 24 κομμάτια.

Για την επικάλυψη παρμεζάνας
Πριν τοποθετήσουμε τα ψωμάκια στο φούρνο, βουτάμε κάθε κομμάτι στο βούτυρο και ύστερα πασπαλίζουμε με λίγο τυρί παρμεζάνας για κάνει κρούστα!
Τοποθετούμε συμμετρικά σε ένα ταψί και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά στους 170-180 βαθμούς. 







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου