Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Μοσχαράκι με πιλάφι


Υλικά για 2-4 άτομα 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
1 πρέζα μπαχάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2½ κούπες τσαγιού ρύζι για πιλάφι

 


 



5 κούπες τσαγιού βραστό νερό
γιαούρτι για το σερβίρισμα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μπουκιές
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 κούπα κουκουνάρι
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 καρότα τριμμένα


Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ανοξείδωτη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας γύρω - γύρω.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας το συχνά να καραμελώσει. Προσθέτουμε τα καρότα και το σκόρδο, σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το μπαχάρι, το κουκουνάρι σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει δυνατά 3 λεπτά ώσπου να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Συμπληρώνουμε νερό ή ζωμό κρέατος ίσα που να μισοσκεπάζει το κρέας. Κλείνουμε γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο την κατσαρόλα και βάζουμε καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά -μέτρια- και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Δοκιμάζουμε το κρέας, πρέπει σε αυτό το στάδιο να είναι μαλακό και να έχει δέσει η σάλτσα του. Τότε προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε με τη κατσαρόλα μισοσκεπασμένη.

Όταν εμφανισθούν τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού -μετά από 20 λεπτά - σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το φαγητό και βάζουμε καπάκι.

Αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 15 λεπτά περίπου. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία και το ρύζι θα παραμείνει σπυρωτό. Σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα ή με γιαούρτι. 











0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου