Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Η συνταγή του παραδοσιακού μουσακά

Υλικά για 6-8 άτομα

6 μελιτζάνες φλάσκες
700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας



1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

3 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 νεροπότηρα γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Βγάζετε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε χοντρές φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις αλατίζετε και τις τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά περίπου.

Τις ξεπλένεται με αρκετό νερό και τις στύβετε με το χέρι να φύγουν τα πολλά νερά. Τις στεγνώνετε και τις τηγανίζετε σε άφθονο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (αν θέλετε να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά τότε θα αφού τις πλύνετε, θα της βάλετε στο φούρνο με λίγο λάδι για να μαλακώσουν).

Τις ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να σουρώσουν (προαιρετικά).

Έπειτα ετοιμάζετε τον κιμά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια να ανακατευτεί καλά με το κρεμμύδι και σβήνετε με το λευκό κρασί.

Αφήνετε να μαγειρευτεί καλά το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά. Βάζετε το φύλλο δάφνης, τη κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μέσα σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Ρίχνετε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη κάνει γρομπαλάκια.

Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.

Αδειάζετε το κασέρι, ανακατεύετε και ρίχνετε τα αβγά. Ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα. Την αφήνετε να περιμένει.

Παίρνετε ένα ταψί του φούρνου και ακουμπάτε στον πάτο του μια στρώση από μελιτζάνες στριμωχτά να μη μείνουν κενά. Αδειάζετε τον κιμά από πάνω και τον ισιώνετε να πάει παντού.

Κάνετε μια δεύτερη στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Περιχύνετε με τη μπεσαμέλ.

Την ισιώνετε με ένα μαχαίρι και βάζετε το ταψί στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και μέχρι από πάνω να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα.

Πριν κόψετε τον μουσακά σε κομμάτια αφήστε τον να «ηρεμήσει» για μισή ώρα.








Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου