Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Φασολάκια ογκρατέν

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 1/2 φλιτζάνια θρυμματισμένο ξερό ψωμί (μείγμα για κρούστα)
9 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι κίτρινο, κομμένο σε κύβους


(περίπου 1 1/2 φλιτζάνια)
2 κιλά φασολάκια καθαρισμένα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
340 γραμμάρια Cremini μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλιτζάνια (1 λίτρο) πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία σκάλα του φούρνου.
Τοποθετήστε το panko σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά.

Μεταφέρετε το μείγμα και σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας το τηγάνι.

Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο, και να λιώσει σε μέτρια φωτιά μέχρι κάψει. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 15 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο και τα μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν μια βράση.

Προσθέτουμε τα φασολάκια και μαγειρεύουμε μέχρι να είσαι φωτεινό πράσινο και καθαρό προσφορά, περίπου 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και φυλάμε στην άκρη.

Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέστε το φρυγανισμένο panko στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε να συνδυάσουν. Επιστρέφετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύετε.

Σκουπίστε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, προσθέτουμε τα υπόλοιπα 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, και να λιώσει σε δυνατή φωτιά μέχρι κάψει. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν και τα υγρά από τα μανιτάρια είναι σχεδόν όλα εξατμιστεί, περίπου 5 έως 6 λεπτά.

Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε το 1/4 φλιτζάνι των κρεμμυδιών στο τηγάνι.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και για την επικάλυψη των λαχανικών.

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι την πρώτη γεύση από το αλεύρι έχει ψηθεί από, περίπου 1 λεπτό.
Βαθμιαία χτυπήστε ελαφρά το γάλα, προσθέτουμε το αλάτι, και σιγοβράζουμε. Συνεχίστε να σιγοβράζεται, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα μανιταριών έχει πήξει ελαφρά, περίπου 1 έως 2 λεπτά ακόμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα μανιταριών στη μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα πράσινα φασόλια, και ανακατώστε.
Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Μεταφέρετε το μείγμα σε ταψί και ψήστε για 10 λεπτά.

Βγάλτε την κατσαρόλα από το φούρνο, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα το panko-κρεμμύδι μείγμα πέρα από την κορυφή, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 10 με 15 λεπτά.

Απαιτούμενος χρόνος: 35 λεπτά







Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου