Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Μπισκότα μελιού με γαρύφαλλο

Υλικά

Για 8-10 άτομα

-1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
-1 κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
-¼ κουταλιά της σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
-¼ κουταλιά της σούπας τριμμένη πιπερόριζα


(ginger) σε σκόνη
-1 ½ κουταλιά του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού (φρουί γλασέ)
-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη ζαχαρωμένη φλούδα λεμονιού (φρουί γλασέ)
-1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
-1 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
-1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμόνι
-1 ½ κουταλιά του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
-½ κουταλιά του γλυκού σόδα
-2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
-1 αυγό, χτυπημένο
-4 ½ φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το μέλι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, την πιπερόριζα και το γαρύφαλλο μέχρι να αναμιχθούν καλά.

Προσθέστε τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού, τα αμύγδαλα, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατέψτε τη σόδα στο ζεστό νερό και προσθέστε τη στο μείγμα μαζί με το αυγό.

Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σκληρή και μπορεί να χρειαστεί να τη ζυμώσετε στον πάγκο της κουζίνας για να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σκεπάστε και φυλάξτε σε δροσερό μέρος ώστε να ελευθερωθούν τα αρώματα.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατ. Κόψτε με ένα φλιτζάνι στρογγυλά μπισκότα.

Τοποθετήστε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας 2-3 εκατ. μεταξύ τους. Βρέξτε το χείλος του φλιτζανιού με νερό (σε ένα μικρό μπολ) για να μην κολλάει.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 12-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα στο κάτω μέρος.

Αφαιρέστε με προσοχή τα μπισκότα από το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε γλάσο ζάχαρης ή κουβερτούρας όσο είναι ακόμα ζεστά. Όταν κρυώσουν φυλάξτε τα σε μεταλλικό κουτί. Αν θέλετε να μείνουν μαλακά τα μπισκότα βάλτε στο κουτί μισό μήλο, το οποίο θα αφήσετε αρκετές ημέρες.

Συμβουλές

Αν η ζύμη δεν γίνετε σαν χυλός θα ρίξετε λίγο παραπάνω αλεύρι. Αν θέλετε να γίνουν μαλακά προσέξτε να μην ψηθούν πολύ.

Τα μπισκότα γίνονται αρκετά γλυκά οπότε για να έχετε πιο ισορροπημένη γεύση μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης ή να αποφύγετε το γλάσο ζάχαρης στο τέλος.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου