Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

Γαύρος με ρύζι στην κατσαρόλα

Χαψία πλακί λέει τη συνταγή η ποντιακή παράδοση που την μαγειρεύει περίπου με τον ίδιο τρόπο. Το ίδιο φαγητό μπορείτε να το κάνετε και στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση, στην Τουρκία, πριν το φουρνίσουν το περιχύνουν με λιωμένο βούτυρο αγελάδος.


Υλικά



1 κιλό γαυράκια φρέσκα
2 φλιτζάνια ρύζι γλασέ
4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία


1.Κόβετε τα κεφάλια από τα ψάρια σας, τα καθαρίζετε και τα πλένετε. Τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν στο σουρωτήρι.


2.Βάζετε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι. Αλατίζετε. Όταν το ρύζι μισομαγειρευτεί και δεν έχει ακόμη απορροφήσει όλο το νερό του, το κατεβάζετε από τη φωτιά.


3.Σε μια σχετικά μικρή κατσαρόλα, στρώνετε λίγο ρύζι να καλύψει τον πάτο, από πάνω απλώνετε μια στρώση γαύρο, λίγο αλάτι, πιπέρι κ μαϊντανό και συνεχίζετε με στρώσεις ρυζιού-γαύρου-μαϊντανού, μέχρι να τελειώσετε με ρύζι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, σκεπάζετε την κατσαρόλα, και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά του.


4.Σκεπάζετε το φαγητό με μια πετσέτα της κουζίνας κι από πάνω κλείνετε με το καπάκι. Αφήνετε το φαγητό για 10 λεπτά στο κλειστό μάτι, που είναι ακόμη ζεστό, για να βγει σπυρωτό το ρύζι.


5.Σερβίρετε το φαγητό σας πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου