Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΥΡΟΣ Ή ΣΟΥΒΛΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
Για το κοτόπουλο
4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. κέτσαπ
1/2 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μέλι
1/2 κ.γλ. θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα και θρούμπι 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα μπουτάκια
Για τη ροζ σάλτσα
1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
8 κ.σ. κέτσαπ
5 κ.σ. μαγιονέζα
3 κ.σ.  μουστάρδα
2 κ.σ. μέλι
Αλάτι και πιπέρι λευκό
EΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κοτόπουλο
Σε ένα μπολ όχι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο χρειάζονται τα μπουτάκια, βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας δηλαδή το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τη κέτσαπ, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το θρούμπι, τη μαντζουράνα και το αλατοπίπερο.
Ζεσταίνουμε λίγο νερό και διαλύουμε το μέλι που το προσθέτουμε στη μαρινάδα.
Τέλος, συμπληρώνουμε με τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα μπουτάκια.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, βάζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα σε ένα ταψί και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και το ψήνουμε για 70-80 λεπτά (σκεπασμένο).
Μετά, το ανοίγουμε και αφού το ραντίσουμε με λίγο από το ζουμί του, το αφήνουμε να ξεροψηθεί για άλλα 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει (προσοχή ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα και από τον φούρνο).
Μόλις ετοιμαστεί το κοτόπουλο, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε είτε σαν μπουτάκι (όπως είναι), είτε σε κομματάκια περασμένα σε ξυλάκι σαν σουβλάκια είτε σε κομματάκι σαν γύρο.
Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανιτές (φούρνου ή κανονικές) ή με ριζότο ή ακόμη (εάν το αφήσουμε μπουτάκι) με πουρέ πατάτας.
Όταν είναι περασμένο σε ξυλάκι, έχει το πλεονέκτημα ότι είναι μικρά και λεπτά κομμάτια (κάτι ανάμεσα σε σουβλάκι και γύρο) και τα παιδιά μπορούν να το φάνε πιο εύκολα αλλά επίσης και το πλεονέκτημα ότι μοιάζει με πιάτο "φαστ φούντ" που συνήθως το προτιμούν (λόγω ηλικίας και μόνον!).
Για τη ροζ σάλτσα
Σε ένα μικρό πυρίμαχο μπολάκι βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε ελάχιστα μέσα στον φούρνο πού ψήνεται το κοτόπουλο προκειμένου να λιώσει εύκολα μέσα στη σάλτσα.
Προσοχή, δεν διαλύουμε το μέλι μέσα σε νερό για να μην αραιώσουμε τη σάλτσα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, λίγο αλάτι, λευκό πιπέρι και το μέλι που έχει ρευστοποιηθεί.
Προσθέτουμε σταδιακά και την κέτσαπ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε βαζάκι με καπάκι που βιδώνει, αποστειρωμένο, τη σάλτσα μας και τη διατηρούμε στο ψυγείο.  
TIPS
* Για να πετύχουμε στη συγκεκριμένη σάλτσα το γευστικό αποτέλεσμα που θέλουμε (έτσι ώστε να μοιάζει, ίσως, με την έτοιμη) πρέπει να τη δοκιμάσουμε και, αν χρειαστεί, να προσθέσουμε επιπλέον κέτσαπ ώστε να γίνει πιο ροζ ή μέλι για ένα πιο γλυκό τελικό αποτέλεσμα ή ακόμη και μαγιονέζα. 
Βέβαια, επειδή έχει έτοιμα προϊόντα όπως κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα η γεύση της εξαρτάται και από την εκάστοτε μάρκα των συγκεκριμένων προϊόντων.
* Μια άλλη ιδέα είναι, να το κόψουμε κομματάκια σαν γύρο και να το σερβίρουμε σε ψωμάκι ή πίτα για γύρο με πατατούλες τηγανιτές και τη ροζ σάλτσα (και ό,τι άλλο θέλουμε).
* Εάν θέλουμε μια πιο σπιτική σάλτσα, πολύ απλά, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρολίτσα 2 κ.σ. μαργαρίνη, 2 κ.σ. μουστάρδα και 2 κ.σ. αλεύρι. Το αφήνουμε να σωταριστεί για 1-2 λεπτά και, ανακατεύοντας με το "σύρμα" προσθέτουμε 1 1/2 φλυτζάνι από το ζουμί του κοτόπουλου. Εάν το ζουμάκι είναι λιγότερο, συμπληρώνουμε με νερό. Αφήνουμε, σε σιγανή φωτιά, τη σάλτσα μας να πάρει μια βράση και να γίνει παχύρρευστη και σερβίρουμε μ'αυτή το κοτόπουλο. 
ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ ελπίζοντας να το λατρέψουν όλα τα παιδάκια μικρά και μεγάλα αλλά και οι μανούλες που θέλουν να ετοιμάζουν σπιτικά φαγάκια στα βλαστάρια τους έτσι ώστε να έχουν μια καλή διατροφή!!!!

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου